Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΝΕ - ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ενεργειακός κόμβος η χώρα μας αλλά για αλλότρια συμφέροντα

Οι ενεργειακοί δρόμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια συζητήθηκαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το βράδυ, στην κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των Βαλκανίων ως στρατηγικού κόμβου τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, καθώς οι χώρες τους διαθέτουν πλούτο φυσικών πόρων, αλλά και φτηνό, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το γεγονός αυτό φέρνει τους λαούς των Βαλκανίων στη μέση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς δρόμους.

Ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, ανέλυσε, μεταξύ άλλων, και το ρόλο της χώρας μας, η οποία «με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και άλλων, μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά για το λαό η ενέργεια κοστίζει όλο και πιο ακριβά», όπως επισήμανε.

Στον εθνικισμό και τις εντάσεις που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, αναφέρθηκε ο Νίκος Ζώκας, γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, «ειδικά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, χρησιμοποιώντας την ονοματολογία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για λύση του ζητήματος στα δικά τους μέτρα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η φιλία, η αλληλεγγύη και η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι η μόνη διέξοδος για τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και όλης της γης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ