Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Ο αγώνας για την ανθρώπινη ελευθερία συνεχίζεται

Από τη χτεσινή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Από τη χτεσινή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργάνωσε χτες, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974. Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δ. Πρωτοψάλτης, χαιρέτισε την παρουσία όλων στον ιστορικό χώρο, όπου οι εκπαιδευμένοι βασανιστές της χούντας προσπάθησαν με τα σωματικά βασανιστήρια να εκμηδενίσουν την ανθρώπινη υπόσταση των κρατουμένων, οι οποίοι, μην μπορώντας να προασπίσουν το σώμα τους, περιφρούρησαν την ψυχή τους. Ο Δ. Πρωτοψάλτης έκανε μια σύντομη αναδρομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας, αναφερόμενος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχει δεχτεί ο τόπος, αλλά και στη συνεχή αγωνιστική στάση του ελληνικού λαού. Επισήμανε ότι το πολιτικό ερώτημα, για το αν εκπληρώθηκαν τα αντιστασιακά οράματα των αγωνιστών, παραμένει ακόμη και σήμερα ανοιχτό. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη, προκλητική εμφάνιση του δικτάτορα Ιωαννίδη, ο οποίος επέλεξε την επέτειο κατάρρευσης της χούντας για να ζητήσει «χάρη» για τα εγκλήματα που διέπραξε. Αναφέρθηκε, επίσης, και στον αγώνα του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία του, που ακόμη σήμερα περιμένει τη δικαίωσή του, ενώ κατήγγειλε την πρόσφατη παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού, ο οποίος, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επιτίθεται σε χώρες, στήνει πολέμους, εξοντώνει λαούς σε κάθε άκρη του πλανήτη. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι οι αντιστασιακοί εξαιτίας της ιστορικής συνείδησης και του φορτίου που «κουβαλούν» έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν, να πληροφορούν το λαό, να παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις. Κατέληξε, λέγοντας ότι ο αγώνας για την ανθρώπινη ελευθερία συνεχίζεται, παρά τις κρεμάλες που στήνουν για τους «Σπάρτακους» της γης, παρά τα Γκουαντάναμο.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Κυπρίων αντιστασιακών, Γ. Λούκας, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαός, όπως και το 2004, θα αρνηθεί και στο μέλλον να αποδεχτεί την οποιαδήποτε «λύση» υποταγής στα ξένα αφεντικά, την οποιαδήποτε λύση διαιώνισης της κατοχής.

Αντιπροσωπείες κομμάτων και μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Κ. Μαραγκουδάκης, από την ΚΟΑ του ΚΚΕ ο Β. Δημόπουλος και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Ακόμη κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, της ΕΕΔΥΕ, καθώς και αντιπροσωπείες από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που παρουσίασε η Σοφία Αδαμίδου, με απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, Νίκο Σίδερη και Μαρία Καψή. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα, Τάσση Χριστογιαννόπουλο και Γιάννη Ματσούκα, με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org