Τραγικές ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης βιομηχανικού ατυχήματος, με την ανοχή των κυβερνήσεων
Θριάσιο Πεδίο: Κατοικίες ανάμεσα σε βιομηχανικές μονάδες |
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και στα Δερβενοχώρια, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης βιομηχανικού ατυχήματος.
Με την ανοχή και την παρότρυνση των κυβερνήσεων, από το 1960 μέχρι και σήμερα, οι βιομήχανοι έχουν μετατρέψει την άλλοτε «γη της Περσεφόνης», σε χαβούζα. Διυλιστήρια, τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, διαλυτήρια πλοίων, ναυπηγεία, πολεμικό υλικό, όλα αυτά «συγκατοικούν» με μεγάλες πόλεις και οικισμούς. Στον Ασπρόπυργο - για παράδειγμα - η Βιομηχανική Ζώνη της Νέας Ζωής είναι στην ουσία εκτός σχεδίου. Σπίτια και αποθήκες εταιρειών βρίσκονται δίπλα δίπλα.
Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από το 2000 και μέχρι σήμερα, εξυπηρετούν όσο καλύτερα μπορούν το κεφάλαιο. Με συνεχείς αποφάσεις εγκρίνουν τα νέα σχέδια των βιομηχάνων για παραπέρα επέκταση των επιχειρήσεών τους.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, είναι τα όσα διαπίστωσε, το Μάρτη του 2008, το Β' Συνέδριο Υγιεινής και Ασφάλειας και Ρύπανσης Περιβάλλοντος σε Ελευσίνα και Θριάσιο Πεδίο.
Ενα από τα βασικά του συμπεράσματα ήταν ότι το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) αδυνατεί να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και τεχνικής υποδομής. Παράλληλα, το μοναδικό Τμήμα Ιατρικής της Εργασίας της χώρας κυριολεκτικά υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να συμβάλει στη μελέτη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Στα χαρτιά μένει και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την περιοχή. Η ελλιπής, σε προσωπικό, υπηρεσία πρόληψης της Νομαρχίας αδυνατεί να προχωρήσει ακόμη και σε ασκήσεις ετοιμότητας.
Ανύπαρκτα, όμως, είναι και τα μέτρα πυρασφάλειας. Πλευρές της σημερινής αρνητικής κατάστασης είναι: