Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 4 εκατ. ευρώ τη μέρα τα «φέσια»

Εξαρση καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι ακάλυπτες επιταγές, εξέλιξη που αποτυπώνει το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Δηλαδή, τις αυξανόμενες δυσκολίες των λαϊκών νοικοκυριών και την πτώση του επιπέδου κατανάλωσης εξαιτίας και της κλιμακούμενης ακρίβειας στην αγορά. Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες η «Τειρεσίας ΑΕ», σύμφωνα με τα οποία τα κάθε είδους «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές - απλήρωτες συναλλαγματικές) στο α' φετινό εξάμηνο ανήλθαν στα 594,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Συγκεκριμένα, 511,2 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των ακάλυπτων επιταγών και 83,6 εκατ. ευρώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών.

Η έξαρση στα «φέσια» αποτυπώνεται από την πορεία της αξίας των ακάλυπτων επιταγών τους μήνες Απρίλη - Μάη - Ιούνη 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας» (στην παρένθεση το ποσοστό αύξησης συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2007) η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα:

  • 86,7 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2008 (20%).
  • 102 εκατ. ευρώ το Μάη του 2008 (36,4%)
  • 84 εκατ. ευρώ τον Απρίλη (40,2%).

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι μακραίνουν καθημερινά τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» με νέα ονόματα επιχειρήσεων αλλά και δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Δεν είναι τυχαία, ότι τα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες έχουν βάλει στο «κόκκινο» φτάνουν στο 6% της κατηγορίας και τα στεγαστικά σε 3,6%. Συνολικά, τα δάνεια των νοικοκυριών σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από τρεις μήνες υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ