Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πόλεμος δηλώσεων για το υποτιθέμενο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι περί «καθορισμού» ενός χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει κάποια στρατεύματα από το Ιράκ, από τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά αναμένεται να αποσυρθούν τουλάχιστον μία ως τρεις από τις 15 μάχιμες ταξιαρχίες που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ ως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Μπους τον προσεχή Γενάρη. Πάντως οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι στο Ιράκ θα παραμείνουν 120.000 ως 130.000 στρατιώτες από τους 146.000 που βρίσκονται σήμερα, αναφέρουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Από την άλλη πλευρά η Ουάσιγκτον Ποστ σε άρθρο της αναφέρει ότι εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με την ιρακινή κυβέρνηση, αντί μιας επίσημης μακροχρόνιας συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των δύο μερών εργάζονται για μια «μέση λύση» που θα επιτρέψει την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και τη συνέχιση των κυρίων στρατιωτικών τους επιχειρήσεων μετά τη λήξη της εντολής προσωρινής διοίκησης, στο τέλος του χρόνου που είχε παραχωρήσει ο ΟΗΕ.

Διέψευσε κατά κάποιον τρόπο τα δημοσιεύματα αυτά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ, Μουαφάκ Αλ Ρουμπάιε, με συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων και παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι τις 31 Ιούλη. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Ρόιτερς, επιβεβαιώνουν: «συζητάμε ημερομηνίες», παρότι η κυβέρνηση Μπους επανειλημμένα έχει απορρίψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τη βρετανική παρουσία, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δέχτηκε να πληρώσει περίπου τρία εκατομμύρια λίρες σε Ιρακινούς οι οποίοι βασανίστηκαν από βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα το 2003. Πρόκειται για εννέα άνδρες που βασανίστηκαν και έναν άνδρα που δάρθηκε μέχρι θανάτου ενώ ήταν υπό κράτηση. Παράλληλα, η βρετανική στρατονομία διεξάγει έρευνα για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται ότι διέπραξαν Βρετανοί στρατιώτες σε βάρος ενός 14χρονου Ιρακινού τον Μάη του 2003 σε βρετανική βάση κοντά στη Βασόρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Τέλος, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ως τον επόμενο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, νυν διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η Γερουσία με ψήφους 95 υπέρ και δύο κατά, ενέκρινε ως επόμενο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, τον στρατηγό Πετρέους ο οποίος θα εποπτεύει και τις επιχειρήσεις στη βορειο-ανατολική Αφρική, στη νότια Ασία και φυσικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για το Ιράν και το Πακιστάν. Ο στρατηγός Πετρέους θα αναλάβει από το Σεπτέμβρη τη θέση του ναυάρχου Ουίλιαμ Φάλον, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτη, μετά από δημοσιεύματα ότι είναι αντίθετος με την πολιτική του Λευκού Οίκου απέναντι στο Ιράν. Αντικαταστάτης του Πετρέους θα είναι ο αντιστράτηγος Ρέιμοντ Οντιέρνο που μέχρι σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής του στρατηγού Πετρέους στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ