Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Το 2007 κάηκαν 2,6 εκατ. στρέμματα

Τον επίσημο τραγικό απολογισμό της καταστροφής από τις περσινές πυρκαγιές έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον οποίο περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια όλου του 2007 ξέσπασαν συνολικά 12.016 πυρκαγιές, δηλαδή κατά μέσο όρο είχαμε 33 πυρκαγιές την ημέρα! Το 56,67% των πυρκαγιών έκαψε δασικές εκτάσεις και δάση, ενώ το 25,26% γεωργικές εκτάσεις.

Πάντως, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής, απουσιάζει η οργανική δύναμη κάθε υπηρεσίας, αν και αναφέρονται οι δυνάμεις που υπηρετούν σε κάθε νομό. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα οργανικά κενά ξεπερνούν πλέον ακόμη και τα 4.000 άτομα, την ίδια στιγμή που κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν πάρθηκε, ενώ η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία και για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, χειρότεροι μήνες, ήταν πέρσι οι καλοκαιρινοί, καθώς επίσης ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης αλλά και ο Γενάρης, στη διάρκεια του οποίου εκδηλώθηκαν 1.027 φωτιές. Αντίθετα, λιγότερες από 500 πυρκαγιές σημειώθηκαν μόνο τους μήνες Φλεβάρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Πιο δύσκολες μέρες αναδείχτηκαν οι Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα και ως πιο κρίσιμες ώρες αποδείχτηκαν οι μεταμεσημβρινές από τις 2 μ.μ. έως και τις 6 μ.μ. Τις μεγαλύτερες καταστροφές, υπέστησαν οι Νομοί Ηλείας, Εύβοιας, Λακωνίας, Αχαΐας και Αρκαδίας (με βάση τα καμένα στρέμματα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ