Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε και κηδεύτηκε, το Σάββατο 24 Μάη, στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, ο σύντροφος Αχιλλέας Προυτσάλης. Γεννήθηκε το 1923, στο Πεντάλοφο Κοζάνης. Καταγόμενος από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε από τα παιδικά του χρόνια ως μαστορόπουλο, όπου και συνδέθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το 1942 ήταν από τους πρώτους αντάρτες που βγήκαν στο Βόιο, παίρνοντας μέρος με τον ΕΛΑΣ σε πολλές μάχες, με πρώτη αυτή στον Φαρδύκαμπο κατά των Ιταλών.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, παράνομος και καταδιωκόμενος, εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πέρασε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας - ομαδάρχης, διοικητής και, τελευταία, διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ - τραυματίστηκε δυο φορές και τιμήθηκε με το μετάλλιο ανδρείας.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου τελείωσε την Κομματική Σχολή και διατέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του εργοστασίου της ΕΛΜΑΣ.

Παντρεύτηκε με τη συναγωνίστρια Μάχη Φερφέρη και απόκτησαν δυο παιδιά. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1991 και συνδέθηκε, αμέσως, με την Κομματική Οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ, ενώ διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε αγνός αγωνιστής, πιστός στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ