Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Κομισιόν

Μέσω απάντησης σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Διαμάντως Μανωλάκου «ανάβει το πράσινο φως» για την εγκατάσταση μονάδας που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

Επιβεβαιώνεται η αντιπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ και από την απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με τα σχέδια εγκατάστασης πάρκου ανεμογεννητριών στη Σκύρο. Η Κομισιόν, φορώντας φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, με πολλή υποκρισία δηλώνει απροκάλυπτα πως η κατασκευή ανεμογεννητριών στο νησί δεν απαγορεύεται, παρόλο που η τοποθεσία υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000 και κατά συνέπεια η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής «προστατεύονται», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία...

Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 333 MW, στη Σκύρο που συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ανεμογεννητριών στον κόσμο. Μία ενέργεια με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία του νησιού, που παράλληλα θα οδηγήσει σε καταστροφή το νησιωτικό τοπίο και στην εξαφάνιση του μοναδικού σκυριανού αλόγου, που προστατεύεται και βάσει του κοινοτικού κανονισμού.

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε την Επιτροπή αν γνωρίζει τα σχέδια αυτά, αν αυτά συνοδεύονται από περιβαλλοντικές μελέτες και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αποτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.

Στην απάντησή της, η Κομισιόν μεταθέτει την αποκλειστική ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι μάλιστα αποκαλυπτική η αδιαφορία της Κομισιόν απέναντι στην αντίδραση των κατοίκων του νησιού, αφού δηλώνει: «Το γεγονός ότι δόθηκε στην τοπική κοινότητα η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της αποδεικνύει ότι η υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού και διαβούλευσης μαζί του έγινε σεβαστή. Εντούτοις, η γνώμη του κοινού δεν είναι δεσμευτική»!

Είναι ολοφάνερο ότι οι κάτοικοι της Σκύρου, οι εργαζόμενοι γενικότερα, δεν μπορούν να δείχνουν καμία εμπιστοσύνη, αλλά οφείλουν να αντιπαλεύουν τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Σκύρο, για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ