Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καπιταλιστική βαρβαρότητα

Σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορικής με τα δίκτυα του Internet, της κυβερνητικής, των δορυφορικών κατακτήσεων με τις «φαιές» εικόνες και τα μηνύματα των εσταυρωμένων αισθημάτων, με τους «μεταμοντέρνους πολέμους» μέσα στα σπίτια μας, με τις οικολογικές καταστροφές κάθε μέρα να παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, δε μοιάζει αυτό το σκηνικό του πλανήτη μας, σαν μια συνολική «τεχνολογική Χιροσίμα», σαν ένα ακόμη εφιαλτικό πρόσωπο σε ώρα ξανά των πιο άγριων ατομικών, «συλλογικών βομβαρδισμών»; Με τα μεγάλα σχέδια των χρηματιστηρίων της Wall Street ικανά να σχεδιάσουν το οικονομικό, γεωγραφικό μέλλον των λαών... Ας κρατήσουμε την ομορφιά και την ψυχή του κόσμου!

Ποιος πολιτισμός, ποια επιλογή θανάτου; Στρόβιλος είναι ο πολιτισμός που έρχεται από παντού στον κόσμο μας, μέσα στο σπίτι μας. Η «ομορφιά» του κόσμου στα «χαλάσματα». Οι «καλημέρες» βρίσκονται στα χαλάσματα, στα γεράκια των εμπόρων και των όπλων του πολέμου. Η τρομοκρατία: Η μεγαλύτερη τρομοκρατία είναι η φτώχεια του Τρίτου Κόσμου. Κυρίως με τις εμφανείς ανισότητες σ' όλο τον κόσμο: 200 άτομα σ' όλο τον κόσμο έχουν εισόδημα 1 δισ. δολάρια. Μέχρι το '60 είχαμε 30 φτωχούς προς έναν πλούσιο. Το 2007 75 φτωχοί, ένας πλούσιος. 1,2 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη μας ζουν στην εξαθλίωση. Η ίδια η τρομοκρατία είναι συστατικό του καπιταλιστικού κράτους. Αλλά τώρα ο αέρας είναι γεμάτος από τέτοια «φαντάσματα», που κανείς δεν ξέρει πώς πρέπει να τ' αποφύγει; «Ακόμη κι αν η μέρα μάς χαμογελά, η νύχτα μάς περιπλέκει», «Είναι αυτό, που φαίνεται και μας προειδοποιεί και μεις τόσο φοβισμένοι - στεκόμαστε μοναχικοί! Η πόρτα τρίζει και κανείς δεν μπαίνει μέσα» (Φάουστ). Η τρομοκρατία έχει σχέση - φύσει και θέσει - με τη νύχτα. Το κράτος και το σκοτάδι του ιμπεριαλισμού...

Μπορούμε να αποζητήσουμε λίγη θέρμη, στοργή, ανθρωπιά μέσα σ' αυτούς τους παγετούς και στα εγκαύματα των ψυχρών κόσμων. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο όπως τον περιέγραψε ο Μαγιακόφσκι. Για τους ανθρώπους. Από την Αμερική θα πάρουμε την τεχνολογία. Από τη Γερμανία τη δύναμη της Εργασίας. Από την Ελλάδα το κάλλος και τη Σοφία των αιώνων της. Στις χαλαρές νύχτες της Νάπολης, στην Ιταλία, θα συναντιούνται οι άνθρωποι.

Στη Ρωσία με τα τραγούδια της - υπάρχει ο ανθρωπισμός. Οταν θα ζητούν θαλπωρή οι άνθρωποι, θα ανταμώνουν στην Αφρική. Οταν θα κρυώνουν θα κατεβαίνουν στο Θιβέτ κοντά στα Ιμαλάια. Αυτή η ουτοπία τού σήμερα μπορεί να γίνει ο ρεαλισμός τού αύριο. Μπορούμε να ανασυντάξουμε την ομορφιά και την ψυχή του κόσμου...

Υπάρχει ιστορικά διαλεκτικά εν ισχύι η ενεργός συμπαράσταση του παρελθόντος: Η Γαλλική Επανάσταση, η Κομμούνα του Παρισιού, η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της Ιστορίας. Συγκροτούν όλες αυτές τις φωνές, του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Κινήματος πάλης. Ως τη μόνη διέξοδο στη διευρυνόμενη καπιταλιστική βαρβαρότητα, των αποκλειομένων ζωνών, της φτώχειας, της φρίκης του πολέμου, της πείνας. Απαντούμε με την «ολυμπιάδα» της ταξικής πάλης - κόντρα στην πολυεθνική Ολυμπιάδα της Ανισότητας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ