Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση!

Νέες, «τολμηρότερες αλλαγές» στο Ασφαλιστικό, παράλληλα με αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων «προτείνονται» στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ενώ δε λείπουν οι αξιώσεις για παράδοση των βασικών υποδομών της χώρας στα μονοπώλια

Τις αξιώσεις τους για περαιτέρω επιτάχυνση και εμβάθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας επαναδιατυπώνει, προς την κυβέρνηση της ΝΔ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ετσι, ενώ αμέσως μετά τα «αρχικά συμπεράσματα» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (δόθηκαν στη δημοσιότητα το Δεκέμβρη του 2007) ακολούθησε η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αξιώνει με την έκθεσή του νέες, «τολμηρότερες αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα - και όχι μόνο...

Οι «προτροπές» των συντακτών της έκθεσης του ΔΝΤ είναι ανάλογες με τις προτροπές του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και άλλων κέντρων της πλουτοκρατίας. Από τη μια πλευρά έρχονται να διασφαλίσουν την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη να συρρικνώσουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με την αποδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με άλλα μέτρα που ακουμπάνε κάθε πτυχή της ζωής, σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι αξιώσεις του ΔΝΤ (διατυπώνονται μετά από την περυσινή επίσκεψη κλιμακίου του στη χώρα, συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και άλλους φορείς), αφορούν στα εξής:

  • «Αποφασιστικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Συγκεκριμένα, αξιώνουν την «ελαστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις», επί της ουσίας δηλαδή να δοθεί το «ελεύθερο» στην εργοδοσία. Παραπέρα επιδιώκουν την «αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» σε μια εξέλιξη που έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το «εργατικό κόστος», έτσι ώστε να βελτιωθούν παραιτέρω η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • «Τολμηρότερες αλλαγές» στο Ασφαλιστικό. Η συγκεκριμένη διατύπωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία: Δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου. Κινείται στη λογική κλιμάκωσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάθος χρόνου και χωρίς τελειωμό. Σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ αξιώνει από την κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις στη βάση «πλήρους αποτίμησης των χρηματοδοτικών αναγκών» από τη λεγόμενη γήρανση του πληθυσμού. Πρόκειται για το ίδιο, μονότονα επαναλαμβανόμενο αντιλαϊκό τροπάρι.
  • «Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων», ο οποίος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι περιορισμένος σε σχέση με άλλες χώρες. Ζητούμενο, σε αυτή τη φάση, είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές. Κάθε άλλο παρά τυχαία η κυβέρνηση της ΝΔ, με γοργούς ρυθμούς, προωθεί την παράδοση βασικών υποδομών - ΟΤΕ, λιμανιών - σε διεθνή μονοπώλια, στα οποία και εκχωρεί περισσότερο ζωτικό χώρο.
  • Νέες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Λόγος γίνεται για «κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών». Αν και δε δίνονται διευκρινίσεις είναι φανερό για «ποιον χτυπά η καμπάνα». Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που είχε επισκεφθεί την Αθήνα αξίωνε τη σταδιακή κατάργηση των «στρεβλωτικών απαλλαγών» για όλους τους σημαντικούς φόρους και την «απλοποίηση» της φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
  • «Βελτίωση στη διαχείριση και έλεγχο των δημόσιων δαπανών». Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντεργατικές ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ. Για τη συνέχεια «προτείνουν» βελτίωση του τρόπου καταγραφής των δαπανών του προϋπολογισμού και την αναβάθμιση των συστημάτων παρακολούθησης των δαπανών.
  • Για το τραπεζικό σύστημα σημειώνουν ότι δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη διεθνή κρίση, προσθέτοντας όμως ότι βρίσκεται «αντιμέτωπο με κινδύνους» που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη ταχεία πιστωτική επέκταση (δάνεια), από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και από την έκθεσή του στις περισσότερο «ασταθείς αγορές της ΝΑ Ευρώπης». Για το ΔΝΤ ζητούμενο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων για τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους είτε από ενδεχόμενη αδυναμία των καταχρεωμένων νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους είτε από άλλους λόγους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ