Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδού τα μέτρα - οδοστρωτήρας

Η ακριβής και μόνο παράθεση του περιεχομένου της έκθεσης και των μέτρων, που αξιώνεται να ληφθούν, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις προθέσεις της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης

Ιδιαίτερα κυνικό είναι το ύφος και αυτής της έκθεσης του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ενώ τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν στην πλήρη ανατροπή όλων των δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο τομέα.Ξεχωριστή σημασία αποκτούν αυτή τη φορά οι προτάσεις του ΔΝΤ, επειδή μάλλον είναι η πρώτη φορά που τόσο απροκάλυπτα και κωδικοποιημένα προσδιορίζονται ακόμα και λεπτές πλευρές των γενικών μέτρων, που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Ιδού λοιπόν πώς, σχεδόν αυτολεξεί, αναπτύσσουν τη λογική τους για θεσμοθέτηση της λιτότητας οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι "τώρα είναι η στιγμή για τολμηρά μέτρα":

  • "Δεδομένων των χαμηλών μισθολογικών αυξήσεων στις χώρες των εταίρων της Ελλάδας, η συνέχιση της αύξησης της αμοιβής εργασίας, καθ' υπέρβαση της σχετικής ανόδου της παραγωγικότητας, θα διαβρώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα".
  • Το ισχύον πλαίσιο νομισματικής πολιτικής "πρέπει να υποστηριχτεί με την εφαρμογή ακόμα αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
  • "Η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική πρέπει πλέον να βασίζεται κυρίως στις περικοπές δαπανών",καθώς εκτιμάται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αύξησης των φορολογικών εσόδων. Εκτός από το πάγωμα των κονδυλίων του προϋπολογισμού που ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, "πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες μπορούν να περικοπούν, αν υπάρξουν αποκλίσεις". Και με αρκετή σαφήνεια οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν να μειωθούν ή και να καταργηθούν κάποιες συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα,επειδή το ΔΝΤ θεωρεί "σχετικώς υψηλές" τις "μεταβιβαστικές πληρωμές ειδικά για συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας".
  • "Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να εξεταστούν για τον περιορισμό των δαπανών είναι η ιδιωτικοποίηση ή εκκαθάριση των ζημιογόνων επιχειρήσεων, η κατάργηση εκείνων των δημοσίων φορέων η ύπαρξη των οποίων δεν είναι πλέον χρήσιμη".
  • Παράλληλα προτείνονται παραπέρα μειώσεις των επιχορηγήσεων "προς δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν μερικώς να αντισταθμιστούν με αυξήσεις στα τιμολόγια και στους φόρους επί των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινό".
  • "Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με το σύστημα συνταξιοδότησης", ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει μέτρα όπως "επέκταση του χρόνου βάσης για τον καθορισμό των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμό στα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, αυστηρότερη διαδικασία επαναπιστοποίησης για όσους λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις".
Ο διάλογος - απάτη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το ΔΝΤ στο διάλογο - "μαϊμού" που κάνει η κυβέρνηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους ελεγχόμενους από αυτή συνδικαλιστές, δίνοντας παράλληλα και εύγλωττη απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση δήθεν δεν έχει καταλήξει σε προτάσεις επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ο "Ρ" παραθέτει σχεδόν αυτούσιο το σχετικό κομμάτι της έκθεσης.

  • Η "στιγμή, λέει το ΔΝΤ, είναι ευνοϊκή" για "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Σ' αυτά τα πλαίσια "η ημερήσια διάταξη του "κοινωνικού διαλόγου" απαριθμεί πολλά από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αυξημένη ευελιξία στις αγορές εργασίας θα συμβάλει" στην υλοποίηση των γενικότερων σχεδίων για ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. "Μεταξύ των μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή συμπεριλαμβάνονται: μεγαλύτερη ελαστικότητα στα ωράρια εργασίας, χαμηλότερο ελάχιστο ημερομίσθιο για νεότερους εργαζόμενους, πιο αποκεντρωμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς και απελευθέρωση των κανονισμών για τις προσλήψεις και τις απολύσεις".
  • "Προτρέπουμε τις αρχές (σ.σ. την κυβέρνηση) να επιταχύνουν την πώληση μετοχών του ΟΤΕ και της ΔΕΠ και να διευρύνουν το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων".
  • Ενόψει του επερχόμενου ανταγωνισμού στον τομέα των τραπεζών "πρέπει να υιοθετηθούν οι καλύτερες διεθνείς πρακτικές, ιδιαίτερα ως προς τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής τους θέσης (σ.σ. βλέπε συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές τραπεζών) και τη μείωση του κόστους λειτουργίας (σ.σ. εννοεί απολύσεις, περιορισμό των καταχτήσεων των εργαζομένων, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ.)".

Τέλος, ακολουθώντας την τακτική των εκβιαστικών διλημμάτων - δείγματα γραφής έχει δώσει και ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης - οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός ΟΝΕ και κατά συνέπεια θα... καταδικαστεί η ελληνική οικονομία για μια ολόκληρη γενιά. Οπως σημειώνουν, "οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν κατά το επόμενο ενάμισι έτος, ενδέχεται να καθορίσουν την τύχη της ελληνικής οικονομίας για μία γενιά". Αντίθετα, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν εφαρμοστούν ΤΩΡΑ αυτά τα μέτρα, εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και κατά συνέπεια "η σταδιακή σύγκλιση των εισοδημάτων προς το βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόκορας(2023-11-18 00:00:00.0)
Συμπληρώνουν το μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά πακέτα(2015-10-08 00:00:00.0)
«Ναι» στο νέο Μνημόνιο με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού(2015-07-07 00:00:00.0)
Τιμωρούν τους εργαζόμενους επειδή ζουν περισσότερο!(2012-04-12 00:00:00.0)
Ανατροπές δίχως όρια(2010-07-20 00:00:00.0)
Ο ΑΛΛΟΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ(1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ