Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιαπωνική απειλή για το δημόσιο χρέος

Η ανατίμηση του γιεν τις τελευταίες μέρες, αν δεν αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο, θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης των κρατικών δανείων σε γιεν. Τα υπόλοιπα των δανείων αυτών στο τέλος του 1996 ανέρχονταν σε 2,15 τρισ. δραχμές

Αρνητικές επιδράσεις και στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξουν από την άνοδο του ιαπωνικού γιεν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο του προεξοφλητικού επιτοκίου της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως είναι γνωστό, το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει σημαντικό ύψος δανείων από την ιαπωνική κεφαλαιαγορά, το υπόλοιπο των οποίων στις 31/12/96 ανερχόταν σε 2,15 τρισ. δραχμές.

Την προηγούμενη βδομάδα το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε τόσο απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, όσο και ως προς το γερμανικό μάρκο, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί στα νομισματικά παιχνίδια των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου που υποβόσκει μεταξύ τους.

Τα Διεθνή Πρακτορεία επισημαίνουν ότι μετά τις εξελίξεις αυτές ολοκληρώνεται ο κύκλος των χαμηλών ιαπωνικών επιτοκίων, πολιτική την οποία ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αυτής τα τελευταία έξι χρόνια, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα του επενδυτικού και κερδοσκοπικού παιχνιδιού. Το φθηνό ιαπωνικό νόμισμα είχε γίνει πόλος έλξης κυβερνήσεων και μεγάλων τραπεζών, καθώς τα δάνεια σε γιεν ήταν πολύ περισσότερο ελκυστικά από τα δάνεια σε δολάριο και μάρκο. Οι δε διαφορές επιτοκίων μεταξύ των τριών ισχυρών νομισμάτων αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη κερδοσκοπικής δραστηριότητας από τις εμπορικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ. Τα τελευταία δανείζονταν σε φθηνό γιεν και τοποθετούσαν στη συνέχεια τα χρήματα των δανείων σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα, τα οποία λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, τους απέφεραν τεράστια κέρδη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα προβλήματα από την άνοδο του γιεν εστιάζονται στην αύξηση των ποσών εξυπηρέτησης των δανείων, που έχουν συναφθεί τα τελευταία ειδικά χρόνια από το ελληνικό δημόσιο στο ιαπωνικό νόμισμα. Μόνο τις τελευταίες είκοσι μέρες το γιεν (τέλος Απρίλη - 20 Μάη) ανατιμήθηκε ως προς τη δραχμή κατά 18 μονάδες. Από τις 215,3 ανατιμήθηκε στις 233,5 δραχμές. Αυτό απλά σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση των δανείων γίνεται ακριβότερη κατά 8,4% και θα αυξάνει όσο θα συνεχιστεί η ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσία δημοσίου χρέους), τα υπόλοιπα των δανείων του δημοσίου σε γιεν ήταν 2,5 τρισ. δραχμές το 1994 (το 45% του συνολικού εξωτερικού δημόσιου χρέους), μειώθηκαν στο 1,8 τρισ. δραχμές το 1995 (26,8% του συνολικού) για να ανέβουν και πάλι στα 2,15 τρισ. δραχμές το 1996 (το 30% του εξωτερικού χρέους).

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ