Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Στις φωτιές με γάντια κηπουρικής και ακατάλληλα γυαλιά

Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι και φέτος οι πυροσβέστες μπαίνουν στη μάχη των πυρκαγιών με ελλιπή εκπαίδευση και επικίνδυνα μέσα

Με ελλιπή εκπαίδευση και χωρίς «σωστό» εξοπλισμό, θα βρεθούν μπροστά στις φωτιές οι εποχικοί

Associated Press

Με ελλιπή εκπαίδευση και χωρίς «σωστό» εξοπλισμό, θα βρεθούν μπροστά στις φωτιές οι εποχικοί
«Γυμνοί» από την αναγκαία εκπαίδευση και από υλικοτεχνική υποδομή, θα υποχρεωθούν να δώσουν και φέτος τη μάχη με τις πυρκαγιές οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα του ίδιου του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, το οποίο φυσικά δρα κατ' εντολήν της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά όταν πρόκειται για ένα πυροσβεστικό Σώμα που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια των περσινών πυρκαγιών, εξαιτίας της έλλειψης σχεδίων αντιμετώπισης των πυρκαγιών, των τεράστιων οργανικών κενών (έλλειμμα περίπου 4.000 πυροσβεστών), της παλαιότητας του μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης που θέλει τους εποχικούς εργασιακά «ομήρους».

Σημειώνουμε ότι κατά τις περσινές πυρκαγιές οι εποχικοί πυροσβέστες θρήνησαν 9 συναδέλφους τους, οι οποίοι βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να τις σβήσουν. Βασική αιτία της τραγωδίας ήταν ακριβώς ότι στάλθηκαν στις πυρκαγιές με βασικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Δυστυχώς, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι τα «παθήματα δεν έγιναν μαθήματα» για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτό», αφού οι πρώτες καταστροφές από φωτιές είναι πραγματικότητα, ακόμη και από το Μάρτη.

Ελλιπής εκπαίδευση...

Περσινές, τραγικές καταστάσεις φοβούνται πως θα ζήσουν και φέτος οι εποχικοί πυροσβέστες
Περσινές, τραγικές καταστάσεις φοβούνται πως θα ζήσουν και φέτος οι εποχικοί πυροσβέστες
Σύμφωνα με το ίδιο το Αρχηγείο, οι εποχικοί πυροσβέστες, παρόλο που καλύπτουν όλα τα κενά σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, για οποιοδήποτε περιστατικό και να συμβεί, θα είναι εκπαιδευμένοι μόνο για τις δασικές πυρκαγιές.

Οπως αναφέρει το έγγραφο της 19ης Μαρτίου 2008 που υπογράφεται από τον Αρχηγό του Σώματος, Αθανάσιο Κοντοκώστα, οι εποχικοί θα εκπαιδευτούν από Αξιωματικούς της Υπηρεσίας, «για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών». Ομως, αφήνει το ενδεχόμενο εκπαίδευσης και σε άλλους τομείς, στη διακριτική ευχέρεια των Διοικητών των Υπηρεσιών, αποδεικνύοντας πως δεν είναι υποχρεωτική για όλους τους εποχικούς. Αναφέρει, δηλαδή, πως οι εποχικοί θα εκπαιδευτούν «και σε κάθε άλλο αντικείμενο που έχει σχέση με την πυρόσβεση - διάσωση που κρίνει απαραίτητο ο Διοικητής της Υπηρεσίας, ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους»...

Παρόλα αυτά, στο τέλος του εγγράφου, που έχει στη διάθεσή του ο «Ρ», γίνεται σαφές πως ισχύουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 124/2003, σύμφωνα με το οποίο «το εποχικό προσωπικό όταν δεν εκτελεί τα προβλεπόμενα καθήκοντα, εκτελεί τα καθήκοντα της ειδικότητας του εργάτη πυρόσβεσης - διάσωσης». Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης - Διάσωσης, Κ. Παπαντώνης, «η εκπαίδευση αυτή είναι ίδια με την αντίστοιχη του 2003 μόνο που την "ξαναφρεσκάρουν". Ζητήσαμε από τον Αρχηγό να κάνουμε εκπαίδευση και σε αστικά συμβάντα, για να μην κινδυνεύουμε από τη στιγμή που ήδη πάμε σε τέτοια περιστατικά, αλλά τελικά ενημερωθήκαμε από αξιωματικούς, πως σαφής εντολή του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, είναι να εκπαιδευτούμε μόνο για δασικές πυρκαγιές. Ο λόγος είναι προφανής. Για να μη δημιουργηθούν απαιτήσεις για μονιμοποίησή μας».

Και η καθυστέρηση καλά κρατεί...

Και ενώ οι εποχικοί βιώνουν ήδη αυτή την κοροϊδία, καθώς στελεχώνουν όλες τις υπηρεσίες και μεταβαίνουν σε όλων των ειδών τα συμβάντα - είτε δασικές πυρκαγιές είτε απεγκλωβισμούς από τροχαία και πυρκαγιές σε σπίτια - έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τον εμπαιγμό σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους. Το Αρχηγείο, με αφορμή την αποκάλυψη του «Ρ» από τις 31 Γενάρη, σχετικά με την παράδοση του εξοπλισμού τους ακόμα και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, εξέδωσε ανακοίνωση την 1η Απρίλη.

Σ' αυτή ανακοινώνεται η πρόσληψή τους από εκείνη τη μέρα και για 8 μήνες, και ότι θα εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα μέχρι και τον Ιούνη. Σε ένα σημείο της μάλιστα, επισημαίνεται πως ήδη έχουν χορηγηθεί ορισμένα από τα είδη, σ' αυτούς που είχαν εργαστεί τρεις αντιπυρικές περιόδους, σ' αυτούς που προσλήφθηκαν το 2006 και στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής, Ι. Καπάκης, μιλώντας στον «Ρ», την ίδια μέρα, υποστήριξε πως «σε ό,τι αφορά τις στολές, παίρνουν ακόμα και αυτοί που δε δικαιούνταν να πάρουν. Ηδη έχουν πάρει ορισμένοι αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα πάρουν είτε τον Μάη είτε τον Ιούνη. Κάποιοι από τους νεοπροσλαμβανόμενους εποχικούς, θα πάρουν τις στολές κατευθείαν με την πρόσληψή τους». Και συνεχίζει: «Να ξέρετε όμως ότι σε ορισμένα πράγματα έχουν πάρει περισσότερα και από τους μόνιμους».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης - Διάσωσης, Κ. Παπαντώνης, μιλώντας στο «Ρ», διαψεύδει τα παραπάνω. Επιπρόσθετα, υπάρχει στη διάθεση της εφημερίδας, έγγραφο του Σωματείου Εποχικών Δωδεκανήσου, προς τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, με το οποίο ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στο Σωματείο και στους εργαζόμενους στα Δωδεκάνησα «σε ό,τι έχει να κάνει με το ρουχισμό και γενικότερα τον εξοπλισμό μας λόγω του ότι δεν έχουμε παραλάβει ρουχισμό παρά μόνο την πρώτη χρονιά της πενταετίας μας (2003)»!

Παράλληλα, σύμφωνα με το έγγραφο του Αρχηγείου που προαναφέραμε, σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που θα δοθούν, κάνει σαφές πως το σύνολό τους θα δοθεί μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους, περίπου 140 άτομα από τα 5.500 που θα προσληφθούν...

Γάντια κηπουρικής...

Ο Ι. Καπάκης υπογράμμισε πως «οι εποχικοί εξοπλίζονται πλέον με τις απαιτήσεις που προβλέπουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Και αυτό, για μένα, έχει μεγάλη σημασία». Την ίδια στιγμή όμως, οι εποχικοί πυροσβέστες καταγγέλλουν πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που θα πάρουν, περισσότερο εκθέτουν τη ζωή τους στον κίνδυνο παρά τους προστατεύουν.

Αναμένεται, λοιπόν, να πάρουν μία νέα στολή, η οποία, όπως αναφέρουν, αποτελείται από 50% Nomex και όχι 100% όπως των μονίμων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ίνες Nomex απελευθερώνουν τη μεταβολική θερμότητα καλύτερα, απορροφούν τον ιδρώτα πιο αποτελεσματικά, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν καλύτερη θερμική μόνωση από τη φωτιά. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ακόμα και αυτές οι στολές, είναι κατώτερες των απαιτήσεων των πυροσβεστών και τις καθιστούν επικίνδυνες την ώρα της «μάχης» με τις φλόγες. Παράλληλα, ο «Ρ» αποκαλύπτει πως οι μάσκες των εποχικών, σύμφωνα και με υπάλληλο της εταιρείας «ERGO SAFETY LTD», που προμήθευσε τους εποχικούς πυροσβέστες, την περσινή περίοδο, έχουν μέσο όρο ζωής τις 48 ώρες. Οι πυροσβέστες όμως τις φορούν για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου!

Από εκεί και πέρα, τα γάντια αλλά και τα γυαλιά που τους χορηγήθηκαν, μόνο μέσα Ατομικής Προστασίας δεν μπορούν να ονομαστούν. «Τα γάντια είναι για κηπουρική και τα γυαλιά φτιαγμένα για λεπτοδουλειές και όχι για θερμοκρασίες 600 και 800 βαθμών Κελσίου. Οχι μόνο δε θα μας προστατέψουν, αλλά θα λιώσουν στα μάτια μας», μας επισημαίνουν εποχικοί πυροσβέστες που κλήθηκαν να προστατέψουν τα δάση μας το περασμένο καλοκαίρι με τη... βοήθεια των παραπάνω μέσων.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ