Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Κουβέντα να γίνεται...

Συνεχίζονται οι προσπάθειες του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς να κρατήσει «ζωντανή» τη διαδικασία των συνομιλιών για την ονομασία

O διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ικανοποιώντας τις αμερικανικές επιθυμίες, κρατά ανοιχτή τη διαδικασία των συνομιλιών για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση της ονομασίας καταλαμβάνει κεντρικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά της, η Αθήνα υπογραμμίζει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

Σε άρθρο της σε αμερικανική εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, εμφανίζεται να εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ελλάδα εμπόδισε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αρνούμενη να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, πριν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ευρωατλαντική οικογένεια, παραμένει χωρίς λύση, επισημαίνει η υπουργός Εξωτερικών. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και για το λόγο αυτό όλα τα μέλη της Συμμαχίας - και πολύ περισσότερο η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας και των σχέσεων που συνδέουν τους δύο λαούς - επιθυμούν την εξέλιξη αυτή, τονίζει η Ντ. Μπακογιάννη. Ωστόσο, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου κατέστη σαφές ότι η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το σεβασμό κοινών αρχών και αξιών, μεταξύ των οποίων η καλή πίστη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στη βάση αυτή, η μη ένταξη της ΠΓΔΜ ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χώρα γειτονική, σημαντικό επενδυτή και μελλοντικό σύμμαχο, σημειώνει η Ελληνίδα ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, συμβάλλοντας με σημαντικό ποσοστό στις αμυντικές δαπάνες και συμμετέχοντας σε όλες τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα, συμμετέχει ενεργά σε περιφερειακό διάλογο με στόχο τη σταθερότητα, κάνοντας χρήση ήπιας και έξυπνης ισχύος (soft and smart power). Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κορυφαίο επενδυτή στην περιοχή, αλλά συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης μέσω προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας και υποδομών. Για πολλούς, ένα όνομα δεν εκφράζει σχεδόν τίποτα περισσότερο από ένα δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί υπεραπλούστευση, αφού το ζήτημα του ονόματος είναι περίπλοκο, καθώς συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν και τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής, καταλήγει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ψύχραιμος» ο Τσερβένκοφσκι

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη στην Οχρίδα (όπου στις 2 και 3 Μάη φιλοξενείται η 15η Σύνοδος Αρχηγών των Κεντροευρωπαϊκών Κρατών), απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά «με την απαγόρευση που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές σε πτήση της ΜΑΤ», καθώς και σχετικά με περιπτώσεις πολιτών της ΠΓΔΜ οι οποίοι «εμποδίστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, δήλωσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον μας να απαντάμε με λανθασμένη πολιτική σε μια λανθασμένη πολιτική».

«Λυπάμαι που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, που λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της χώρας μας από την πλευρά της Ελλάδας. Προκαλείται ζημιά όχι μόνο στην οικονομία της Μακεδονίας, αλλά και γενικά στις σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε ακόμη ο Τσερβένκοφσκι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, θα ήταν απολύτως λανθασμένο εάν δημιουργούνταν στην ΠΓΔΜ μια ατμόσφαιρα υστερίας στη βάση καλλιέργειας ανθελληνικής διάθεσης. «Είναι προς το κοινό συμφέρον, τουλάχιστον στον τομέα της οικονομίας, να κάνουμε προσπάθειες ώστε η κατάσταση να ηρεμήσει, να καταλαγιάσουν τα πάθη και να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομική ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε.

«Εντάσεις»

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν, πριν από μερικές μέρες, την υπερπτήση στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σε αεροσκάφος της εταιρείας ΜΑΤ («Macedonian Air Transport») που είχε απογειωθεί από τα Σκόπια με κατεύθυνση την Αίγυπτο.

Ακόμη, ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι χθες οι ελληνικές αρχές στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Ελλάδα σε περίπου 15 οχήματα από την ΠΓΔΜ, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν χρήματα για να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα ίδια οχήματα με τους επιβάτες τους διέσχισαν λίγο αργότερα τα σύνορα χωρίς προβλήματα από το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης.

Ο Γκιουλ στην ΠΓΔΜ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επισκέπτεται από χτες και μέχρι την Κυριακή 4 Μάη την ΠΓΔΜ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Τσερβένκοφσκι αναφέρεται ότι ο Γκιουλ θα παραστεί, ως επίτιμος προσκεκλημένος, στη 15η Σύνοδο Αρχηγών των Κεντροευρωπαϊκών Κρατών (χωρών - μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας), η οποία θα διεξαχθεί στην Οχρίδα στις 2 και 3 Μάη. Ο Γκιουλ θα βρίσκεται στην πόλη Μπίτολα, όπου θα ξεναγηθεί στην αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ αίθουσα σε Μουσείο της πόλης (σ.σ. το σπίτι στο οποίο έμενε ο Ατατούρκ όταν σπούδαζε στο Μοναστήρι έχει μετατραπεί σε Μουσείο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ