Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΒΑΝΤΙΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη το «ανεξάρτητο Κόσσοβο»

Δήλωση στο «Ρ» του πρώην υπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που έγινε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 9 και 10/4, ο Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος σήμερα της φιλειρηνικής οργάνωσης «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Λαών», τόνισε στο «Ρ»:

«Με τη ΝΑΤΟική επίθεση το 1999, τα Βαλκάνια εκτέθηκαν σε διαμελισμούς νόμιμων, κυρίαρχων κρατών. Εκτέθηκαν στη βίαιη επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή, γενικά προς την Ανατολή. Η διατήρηση της ειρήνης προϋποθέτει σεβασμό του νόμου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας κάθε χώρας σε όλον τον κόσμο, σε κάθε περιοχή».

Σχετικά με τη «μονομερή και παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου και της Μετόχιας» επισήμανε ότι, όπως αναλύθηκε και στο Συνέδριο του ΠΣΕ, «αποτελεί πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, που θα επηρεάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, στην Ασία, σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Λατινικής Αμερικής. Για παράδειγμα, στη Βολιβία γίνονται προσπάθειες για την αυτονόμηση της περιοχής της Σάντα Κρουζ».

Ακόμα, ο Ζ. Γιοβάνοβιτς τόνισε πως «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της εσωτερική ανάπτυξη. Καμία χώρα και για κανένα λόγο δεν πρέπει να δέχεται υποδείξεις για το μονοπάτι ανάπτυξης που θα ακολουθήσει. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σεβόμενοι τη διαφορετικότητα, αν αποδεχόμαστε μόνο το μοντέλο δημοκρατίας που επιβάλλει η Ουάσιγκτον», ενώ - μεταξύ άλλων - κατέληξε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν υπάρχει ελευθερία. Αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τους λαούς των Βαλκανίων. Η κατάσταση σήμερα στην περιοχή βρίσκεται κάτω από το στρατιωτικό έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και γι' αυτό δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι για ελευθερία, με τόσες αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις στα Βαλκάνια, με τόσα στρατεύματα κατοχής, όπως στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο και τη Μετόχια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ