Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στα Τέμπη

Απαίτησαν τιμές επιβίωσης και τονίστηκε η αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα

Τιμές επιβίωσης απαίτησαν χτες κτηνοτρόφοι της Λάρισας που συγκεντρώθηκαν στα Τέμπη μετά από πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Κτηνοτρόφων Ελασσόνας και Τυρνάβου. Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων από την Κεντρική Μακεδονία.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης τονίστηκε η αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στα συμφέροντα και τις πολιτικές που οδηγούν τους κτηνοτρόφους στη φτώχεια και την απόγνωση. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τιμή 7,5 ευρώ το κιλό, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και πρωτίστως των τιμών στις ζωοτροφές. Κατήγγειλαν επίσης την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να ρίξει στάχτη στα μάτια μικρομεσαίων παραγωγών και καταναλωτών, ισχυριζόμενη ότι προασπίζεται τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της επιχειρούν ενοχοποιήσουν τα μικρά κρεοπωλεία και να στρέψουν τους κτηνοτρόφους και το λαό ενάντιά τους, βγάζοντας λάδι τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα στηρίζουν. Ιδιαίτερα τώρα με τις «αποδείξεις» δήθεν εντοπισμού της προέλευσης των κρεάτων, δημιουργούν εντυπώσεις και στήνουν τηλεοπτικά σόου αθωώνοντας το μεγάλο σκάνδαλο των πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση εξαιτίας των πολιτικών που επιβάλλουν σε βάρος τους οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ. Μέσα σε λίγα χρόνια, το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε, ενώ τα προϊόντα των κτηνοτρόφων αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές. Οι κτηνοτρόφοι περίμεναν τις μέρες του Πάσχα να δούνε λίγο καλύτερες τιμές στο κρέας, αλλά τίποτα. Οι μεγαλοεισαγωγείς, οι μεγαλέμποροι και γενικότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κρέατος, διαμορφώνουν συνθήκες τέτοιες που αγοράζουν πάλι τα αρνιά και τα κατσίκια σε εξευτελιστικές τιμές (4,5-5 ευρώ/κιλό). Από αυτή την κατάσταση δεν ωφελούνται βέβαια οι λαϊκές οικογένειες, που θα αγοράσουν πανάκριβα και πάλι τα αμνοερίφια. Επιπλέον, οι εισαγωγείς μεγαλέμποροι αξιοποιούν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων» και κάνουν αθρόες εισαγωγές όχι μόνο από Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και από Τουρκία - Αλβανία - Σκόπια και από άλλες τρίτες χώρες «βαπτίζοντάς» τα ελληνικά. Πράγμα που οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια σε όλους τους τόνους και το καταγγέλλουν και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Ελασσόνας και Τυρνάβου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι(2008-07-17 00:00:00.0)
Οδηγούνται σε αφανισμό(2008-04-09 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Δευτέρα στα Τέμπη(2007-11-13 00:00:00.0)
Σε πλήρη απόγνωση(2007-10-14 00:00:00.0)
Σε κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι(2007-03-28 00:00:00.0)
Στο δρόμο με τα ζα τους(2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ