Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μόνο πρόστιμα για τις απάτες

Αποποινικοποιούνται αγορανομικές παραβάσεις

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις αποδείχτηκαν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο οι κυβερνητικές φούσκες και οι κάλπικες διακηρύξεις ότι θα «κόψουν τα χέρια» των κερδοσκόπων και άλλα παρόμοια. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στις ποινές που προβλέπονται για παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα. Στην πραγματικότητα - σε συνέχεια της προχτεσινής αγορανομικής διάταξης με την οποία νομιμοποιούνται ανατιμήσεις μέχρι και 66% στα κυλικεία - με πρόσχημα την «αποσυμφόρηση» στα ποινικά δικαστήρια και την «αποποινικοποίηση των παραβάσεων που σήμερα δε νοείται να έχουν ποινικό χαρακτήρα» αποποινικοποιούνται δέκα παραβάσεις και οι κυρώσεις αντικαθίστανται με χρηματικά πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις που αποποινικοποιούνται και τα πρόστιμα που προβλέπονται στο εξής είναι:

  • Η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών για τα οποία προβλέπονται ανώτατες τιμές πώλησης ή συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους (π.χ. φάρμακα, οπωροκηπευτικά, παιδικές τροφές και τα είδη που εντάσσονται στη διάταξη για τα κυλικεία) με μεγαλύτερες τιμές. Θα τιμωρούνται με πρόστιμο της τάξης του 2% επί του κύκλου εργασιών του τελευταίου δωδεκαμήνου που πραγματοποίησε η επιχείρηση στο συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο τζίρος με βάση τα παραστατικά, τότε θα επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο που είναι 5.000 ευρώ!
  • Το κλέψιμο στη ζυγαριά ή πώληση προϊόντος με περιτύλιγμα βαρύτερο του προβλεπόμενου από τις σχετικές διατάξεις. Στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Η πώληση προϊόντων με «πειραγμένες» ζυγαριές ή αντλίες εφόσον πρόκειται για καύσιμα ή η ζύγιση με μη εγκεκριμένα όργανα μέτρησης. Προβλέπεται πρόστιμο 2% επί του τζίρου του συγκεκριμένου προϊόντος, ο οποίος αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο που είναι 10.000 ευρώ.
  • Η απαίτηση ή είσπραξη τιμήματος μεγαλύτερου από αυτό που αναγράφεται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους και τιμολόγια. Στο εξής τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των ειδών.
  • Η μη ανάρτηση τιμοκαταλόγου τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται σε περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας δεν κατέχει τιμολόγιο ή δεν αναγράφει τα προβλεπόμενα στοιχεία και όταν εμποδίζεται ο έλεγχος.
  • Με πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται όποιος συναλλάσσεται με επιχειρηματία για τον οποίο γνωρίζει ότι παρανομεί.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ