Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συμβιβασμός αν...
  • Ετοιμη για συμβιβασμό δηλώνει η Αθήνα αρκεί να υιοθετηθεί μια ονομασία «έναντι όλων»
  • Στα Σκόπια χτες, στην Αθήνα αύριο ο Μάθιου Νίμιτς

Αναμένοντας, την ερχόμενη Παρασκευή, το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη διάθεσή της για συμβιβασμό στην υπόθεση των Σκοπίων με μια σύνθετη ονομασία η οποία «θα ισχύει έναντι όλων». Ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται από χτες στα Σκόπια, προκειμένου να υπογραμμίσει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται ήδη η γειτονική χώρα.

Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα, και πριν και μετά το Βουκουρέστι, τόνισε ότι παραμένει ενεργά μέσα στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι κατ' αρχήν θετικό ότι με τις επικείμενες επισκέψεις του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και την Αθήνα η διαδικασία εξελίσσεται. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Ο Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορες ονομασίες οι οποίες δημοσιοποιούνται κατά καιρούς, επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργείου Εξωτερικών περί μη εμπλοκής στην ονοματολογία, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη διευκρινίσει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μια πρόταση, προκειμένου να θεωρηθεί βάση διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ήταν επιτυχία για την ελληνική πλευρά το Βουκουρέστι και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση με σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σκοπιανοί ας πάρουν αποφάσεις, εμείς δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε» είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ερευνα στην ΠΓΔΜ για το όνομα

Το 60% των πολιτών της ΠΓΔΜ δε συμφωνούν με το ενδεχόμενο αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας προκειμένου αυτή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, προκύπτει από δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης/δεξαμενής σκέψης (think tank), «Κέντρο Ερευνας και Πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 13 Απρίλη, σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ, σε σταθμισμένο δείγμα 1.100 ατόμων. Ποσοστό 36% αποδέχονται αλλαγή του συνταγματικού ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ 4% αναφέρει: «δεν ξέρω, δεν απαντώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ