Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Η απεργία μάς αφορά όλους

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια συλλογική σύμβαση εργασίας διευκολύνοντας την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος των εργαζομένων. Στόχος αυτής της απόφασης είναι και να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα να διεκδικήσουν κλαδικές συμβάσεις που να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων της δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες δε μένουν έξω από αυτήν την επίθεση. Οι διοικήσεις μιας σειράς «οργανισμών παραγωγής πολιτισμού» επικαλούνται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να κρατήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα καθηλωμένες σε επίπεδα πείνας.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος Πετραλιά, που έρχεται να συμπληρώσει τους νόμους Σιούφα και Ρέππα, έχει αντίκτυπο και στο δικό μας χώρο. Καταρχήν, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα, με την εφαρμογή αυτού του νόμου, δε θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για παράδειγμα, όσοι μουσικοί είναι «τυχεροί» και δουλεύουν, συμπληρώνουν οκτώ ημερομίσθια το μήνα. Οι ηθοποιοί, υπογράφοντας τρίμηνες συμβάσεις σε μεγάλο τους ποσοστό, συμπληρώνουν μόλις 75 ένσημα. Παράλληλα, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση των ΒΑΕ για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων καλλιτεχνών. Επομένως, ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός δε θα μπορέσει να πάρει ποτέ σύνταξη.

Μ' αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία ενώνει τη φωνή της με το ΠΑΜΕ και θεωρεί ότι το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ όλοι οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, που βιώνουμε την υποαπασχόληση, την ανεργία, την υποβάθμιση των εργασιακών και καλλιτεχνικών μας χαρακτηριστικών από τη λογική της αγοράς, το μάνατζμεντ, δεν πρέπει να μείνουν έξω από τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα. Γι' αυτό και η ΠΟΘΑ κήρυξε 24ωρη απεργία στις 16 Απρίλη μαζί με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.


Του
Λεωνίδα ΒΑΡΔΑΡΟΥ*
* Ο Λεωνίδας Βαρδαρός είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ