Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το χρόνο εργασίας των γιατρών

Ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του Κόμματος, απαίτησε την κατάργηση του όρου «ανενεργός χρόνος εφημερίας» και κάθε άλλης διάταξης που υπονομεύει το σταθερό ημερήσιο ωράριο

Την κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, ώστε οι εφημερίες των γιατρών να είναι χρόνος εργασίας, κανονικά αμειβόμενος και με αντίστοιχες επιπρόσθετες κοινωνικές παροχές, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τη θέση του Κόμματος, ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Ιούνη 2008, της καταγγελίας Γερμανού γιατρού για την παραβίαση του χρόνου εργασίας - εφημερίας και τη μη καταβολή αμοιβής δεδουλευμένων υπερωριών που προκύπτουν τεκμηριωμένα μέσα από τις εφημερίες. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες γιατρούς και εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο Γιώργος Τούσσας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι με την Οδηγία 93/104/EK σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας και τις τροποποιήσεις της μέχρι το 2005, που ισχύουνε και σήμερα, υπονομεύεται το 8ωρο, η 5ήμερη και 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, που αποτελούν βασικές κατακτήσεις για τους όρους δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται σοβαρές εξαιρέσεις ακόμη και από αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τα ανώτατα όρια ημερήσιας και εβδομαδιαίας δουλειάς για τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και για τους γιατρούς, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ίδιους, αλλά και τους ασθενείς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του Κόμματος στη διάκριση του χρόνου εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», και υπογράμμισε ότι η έννοια του χρόνου εφημερίας είναι μια έννοια ταυτόσημη με τον εργάσιμο χρόνο. Απαίτησε την κατάργηση του όρου «ανενεργός χρόνος εφημερίας» και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης που φαλκιδεύει το χρόνο εφημερίας και τόνισε ότι ο χρόνος εφημερίας είναι χρόνος εργασίας, κανονικά αμειβόμενος και με αντίστοιχες επιπρόσθετες κοινωνικές παροχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ