Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σοβαρές κατακτήσεις από τις ταξικές δυνάμεις

Πλούσια συμπεράσματα για τις δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα από την ανασκόπηση στις συμβάσεις που υπέγραψαν το 2007 Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Μόνο με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα μπορεί να μετρήσει κατακτήσεις η εργατική τάξη (φωτ. από την απεργιακή πορεία του ΠΑΜΕ στις 13/2/2008)
Μόνο με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα μπορεί να μετρήσει κατακτήσεις η εργατική τάξη (φωτ. από την απεργιακή πορεία του ΠΑΜΕ στις 13/2/2008)
Την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «ικανοποιητική» την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που ισοδυναμεί με λιγότερο από 1 ευρώ «αύξηση» τη μέρα στο (μεικτό) μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κλιμακώνουν την πάλη για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα και προετοιμάζουν εντατικά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα για τις 16 Απρίλη.

Την ώρα που ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε οι προσδοκίες των εργαζομένων να πετσοκόβονται στα όρια των αντοχών της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, το ΠΑΜΕ οργώνει τους τόπους δουλειάς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οργάνωση της καθημερινής αναμέτρησης με την εργοδοσία, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργάτη και της οικογένειάς του.

Δρώντας αποφασιστικά, ώστε όλο και περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι να συνειδητοποιούν ότι οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις στις απαιτήσεις, στις πιέσεις και το «ρεαλισμό» του κεφαλαίου, μόνο σε πισωγύρισμα, σε ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας, σε επιτάχυνση των αντεργατικών σχεδιασμών του κεφαλαίου μπορούν να οδηγήσουν. Με πλήρη επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών που καθορίζονται από τον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, με ανυποχώρητο και αταλάντευτο αγώνα σε κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η εργατική τάξη μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις και στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι ταξικές Ομοσπονδίες στη μάχη των κλαδικών συμβάσεων για το 2007, μερικά από τα οποία μόνο παρουσιάζει συνοπτικά σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Μεροκάματο μέχρι 79 ευρώ

Με την κλαδική σύμβαση που υπέγραψε για την περσινή χρονιά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με αυξήσεις 7% από 1.1.2007, το μεροκάματο για τον άγαμο ανειδίκευτο εργάτη διαμορφώθηκε στα 46,60 ευρώ.

  • Για τον άγαμο ανειδίκευτο, με 7 τριετίες, το μεροκάματο έγινε 62,90 ευρώ.
  • Για τον έγγαμο με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, 67,57 ευρώ.
  • Για τον άγαμο τεχνίτη χωρίς προϋπηρεσία, 55,13 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο τεχνίτη με 7 τριετίες 79,92 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ):

  • Το επίδομα ζύγισης (αφορά ορισμένους εργαζόμενους στη φαρμακοβιομηχανία) αυξήθηκε σε 3,5% (από 3%).
  • Το επίδομα πολυετίας στη δεύτερη τριετία των υπαλλήλων έγινε 3% (από 2%).
  • Για την 4η τριετία των εργατών έγινε 6% (από 5%).
  • Αυξήθηκε σε 4% (από 3,5%) το επίδομα πολυετίας όταν συμπληρώσει κάποιος 27 χρόνια δουλειάς (πριν έπρεπε να συμπληρώσει 28).
  • Οσοι αποχωρούν με πλήρη σύνταξη παίρνουν εφάπαξ 500 ευρώ καθαρά.
  • Το επίδομα παιδικού σταθμού αυξήθηκε σε 280 ευρώ μεικτά (από 253), ενώ η ασφάλεια για τους οδηγούς αυξήθηκε στα 65.000 ευρώ (από 60.000).
  • Το επίδομα των βοηθών φαρμακείων αυξήθηκε σε 17% (από 14%).
  • Η προϋπηρεσία μπορεί να αναγνωρίζεται με τα ένσημα, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν διήμερη άδεια για αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο.

Στις συμβάσεις που υπέγραψε η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καταγράφηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι στον ημερήσιο επαρχιακό Τύπο κατοχύρωσαν αύξηση 7,57% από 1.1.2007, με αποτέλεσμα το βασικό μεροκάματο να διαμορφώνεται στα 33,50 ευρώ.
  • Η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης προσαυξήθηκε σε ποσοστό 50%. Σε περίπτωση θανάτου εργαζόμενου που δεν έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση, δικαιούνται το ποσοστό της αποζημίωσης τα παιδιά και ο σύζυγος.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων υπέγραψε μεροκάματα που ξεκινούν από 31,59 και φτάνουν σε 49,61 ευρώ, ενώ μείωσε από 10 σε 9 τα χρόνια εργασίας που πρέπει να 'χει συμπληρώσει κανείς για να αυξηθεί κατά 3 μέρες η άδειά του.

Κατάκτηση το 7ωρο

Στη βάση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου που έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το 2007 το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά κατοχύρωσε την παύση των υπερωριών - προβλέπονται μόνο 3 ώρες υπερωρία προαιρετικά - που σημαίνει αύξηση της απασχόλησης και ανθρώπινο ωράριο. Το μεροκάματο διαμορφώθηκε από 57,5 ευρώ (το κατώτερο) μέχρι 85 ευρώ (το ανώτερο) μετά από αύξηση 6,2%.

Επίσης:

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, μετά από δυναμικές αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις έσπασε την αδιαλλαξία των εργοδοτών και υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 7% για τους αμμοβολιστές και 8% για τους καθαριστές. Ετσι, για τους πρώτους το καθαρό βασικό μεροκάματο διαμορφώνεται στα 66,02 ευρώ και για τους δεύτερους στα 59 ευρώ.
  • Στα 85 ευρώ (από 78) διαμορφώθηκε το κατώτερο μεροκάματο για τους τεχνίτες και στα 70,74 (από 63,74) για τους βοηθούς, με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για τους Ηλεκτρολόγους Πλοίων, με αύξηση 9%. Επίσης, με τη σύμβαση ικανοποιήθηκαν και θεσμικά αιτήματα που αφορούσαν την υγιεινή και την ασφάλεια, όπως παύση των εργασιών όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 36 βαθμούς.
  • Σημαντικές αυξήσεις (9%) απέσπασε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας όπου, ενώ παλιότερα κυριαρχούσε η ΠΑΣΚΕ, πλειοψηφούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις.
Θετικά βήματα σε όλα τα επίπεδα

Παρά τα επιπλέον εμπόδια που βάζουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), σε κλάδους όπως η Κλωστοϋφαντουργία, ο Ιματισμός και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), όπου ακόμα και σε περίοδο που οι αγώνες βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή οι δυνάμεις αυτές δε δίστασαν να καλούν τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι κατάφεραν με την καθοδήγηση της ταξικής τους Ομοσπονδίας να υπογράψουν συμβάσεις με αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της ΕΓΣΣΕ. Σε δύο από τους βασικότερους (υπο)κλάδους (Πλεκτικής και Κλωστοϋφαντουργίας), οι εργάτες απέσπασαν αύξηση 5% - 7% στο ανθυγιεινό επίδομα που έφτασε στο 20%.

Η σύμβαση που υπέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών διαμόρφωνε - από 1.1.2007 - τον κατώτερο μισθό στον κλάδο από 779,42 ευρώ (για το βοηθό λογιστή) μέχρι και 860,38 ευρώ (για το λογιστή). Ενώ από 1.9.2007, ο κατώτερος μισθός διαμορφώθηκε από 803,58 μέχρι 887,05 ευρώ.

Ακόμα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) απέσπασε για τον κλάδο τις εξής κατακτήσεις:

  • Το επίδομα σπουδών (5%) επεκτάθηκε σε νέες ειδικότητες εργαζομένων (π.χ. πλήρωμα ασθενοφόρων).
  • Το επίδομα ισολογισμού αυξήθηκε από 73% σε 100% επί του Β.Μ. (βασικού μεροκάματου). Αυξήθηκε επίσης σε 1,50 ευρώ / μέρα το επίδομα τροφής. Αυξήθηκε σε 8% (ήταν 7%) επί του Β.Μ. το επίδομα βιβλιοθήκης για τους γιατρούς. Αυξήθηκε σε 25% (πριν έφτανε μέχρι 20%) το επιστημονικό επίδομα και επεκτείνεται στους ωτορινολαρυγγολόγους το ανθυγιεινό επίδομα.
  • Για πρώτη φορά κατοχυρώθηκε η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 500 ευρώ σε όσους εργαζόμενους συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2006 δωδεκάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη, του οποίου η κλινική ή ο όμιλος απασχολεί συνολικά πάνω από 500 εργαζόμενους. Επίσης, για πρώτη φορά, κατοχυρώθηκε το επίδομα Εφημερίας Ετοιμότητας κατ' οίκον (on call), ύψους 30 ευρώ τη μέρα, για όσους δουλεύουν σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 200 εργαζόμενους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) υπέγραψε συμβάσεις για τους ηθοποιούς με αυξήσεις πάνω από τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ σε σημαντικούς χώρους (όπως το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή). Επίσης, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών υπέγραψε σύμβαση με την οποία καλύπτονται πλέον και ειδικότητες (οδηγών - πωλητών, υπαλλήλων γραφείων, αποθηκάριων) που αφορούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κλάδου που επί χρόνια αποκλειόταν.

Στη βάση αυτών των κατακτήσεων και χωρίς να υποτιμούνται δυσκολίες και αδυναμίες, οι ταξικές δυνάμεις, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν την απεργία στις 16 του Απρίλη, αναδεικνύοντας το σύνθετο χαρακτήρα της μάχης των Συμβάσεων και καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν πραγματικά δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση μισθών και δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ