Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ισχυρό πλήγμα στο Εργατικό Δίκαιο

Το ΚΚΕ κατάγγειλε, καταψήφισε και ενημέρωσε έγκαιρα την εργατική τάξη, γενικότερα τους εργαζόμενους, για τους στόχους αυτής της νέας αντιδραστικής επιδρομής της ΕΕ, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού κινήματος, προκειμένου να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί αυτή η αντεργατική πολιτική
Το ΚΚΕ κατάγγειλε, καταψήφισε και ενημέρωσε έγκαιρα την εργατική τάξη, γενικότερα τους εργαζόμενους, για τους στόχους αυτής της νέας αντιδραστικής επιδρομής της ΕΕ, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού κινήματος, προκειμένου να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί αυτή η αντεργατική πολιτική
H Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εργατικό Δίκαιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα» -(COM 2006) 708-22/11/2006- αποτελεί βόμβα στα θεμελιώδη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα, που κατάκτησε με σκληρούς αγώνες και θυσίες η εργατική τάξη.

Η αντεργατική πρωτοβουλία της ΕΕ για το Εργατικό Δίκαιο υπερψηφίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους, και άλλες πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν τη «μεγάλη συμμαχία» με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνασπισμός και ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν αποχή. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, με στόχο να χειραγωγήσει το εργατικό κίνημα, μέσα από την οριοθέτηση του διεκδικητικού πλαισίου και των μορφών πάλης της εργατικής τάξης. Να περιορίσει τη δράση της στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να παραιτηθεί η εργατική τάξη από την πάλη για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ κατάγγειλε, καταψήφισε και ενημέρωσε έγκαιρα την εργατική τάξη, γενικότερα τους εργαζόμενους, για τους στόχους αυτής της νέας αντιδραστικής επιδρομής της ΕΕ, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού κινήματος, προκειμένου να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί αυτή η αντεργατική πολιτική.

Οι μεθοδεύσεις της «μεγάλης συμμαχίας»

Αποκαλυπτική υπήρξε η συζήτηση που οργάνωσε η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 26 Φλεβάρη 2008, για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις υποθέσεις «Viking Line» και «LAVAL», που έκριναν παράνομες, ως αντίθετες με το κοινοτικό δίκαιο, τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Φιλανδία και τη Σουηδία.

Στη συζήτηση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος των βιομηχάνων στην ΕΕ «BusinessEurope» και ο John Monks, γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Τα κεντρικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν:

  • Αναγνωρίζεται ότι το δικαίωμα του κεφαλαίου για ελεύθερη κίνηση και εγκατάσταση (άρθρα 43 και 49 της Συνθήκης της ΕΚ) υπερτερεί του δικαιώματος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων (άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ), δίνοντας ισχυρό χαστούκι στους απολογητές της ΕΕ ότι δήθεν η Συνθήκη της Λισαβόνας και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Αναγνωρίζεται η εφαρμογή της χώρας καταγωγής στην Οδηγία Μπολκενστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Δηλαδή, εντός της ΕΕ θα μεταφέρονται εργαζόμενοι - φτηνότερο εργατικό δυναμικό - οι οποίοι θα αμείβονται με τους μισθούς που έχουν καθοριστεί στη χώρα από την οποία προέρχονται - κατάγονται και όχι σύμφωνα με τους όρους δουλειάς και αμοιβής που έχουν καθοριστεί στις Συλλογικές Συμβάσεις των χωρών που δουλεύουν, έτσι ώστε να επιβληθεί σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εργασιακός Μεσαίωνας.
  • Αναγνωρίζεται στο ευρωδικαστήριο το υπέρτατο δικαίωμα να κρίνει παράνομες και να απαγορεύει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης σε εθνικό επίπεδο.
  • Συνολικά, η ΕΕ και τα όργανά της θα έχουν τον τελικό λόγο, ποιες διεκδικήσεις, ποια αιτήματα της εργατικής τάξης είναι σύμφωνα με το «κοινοτικό δίκαιο» και τις θεμελιώδεις τέσσερις ελευθερίες κίνησης (κεφαλαίου, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και εργαζομένων), που θέσπισε η Συνθήκη ίδρυσης της ΕΕ (Μάαστριχτ) και κατοχυρώνει η Συνθήκη της Λισαβόνας (αντιγραφή του «ευρωσυντάγματος» με άλλη ονομασία). Σε τελική ανάλυση, η ΕΕ, σαν ο συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, θα κρίνει ποιες διεκδικήσεις και πόση πίεση μπορεί να ασκεί η εργατική τάξη στο κεφάλαιο.
  • Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου εκτιμούν ότι αυτήν την περίοδο, ενόψει αυτών των εξελίξεων, μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος γύρος κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων, που θα πλήξει τη διαδικασία έγκρισης της «Συνθήκης της Λισαβόνας» - το «ευρωσύνταγμα». Γι' αυτό, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της «BusinessEurope», με τις υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις στα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα «ETUC», επεξεργάζονται ακίνδυνα μέτρα - που δεν αμφισβητούν την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία του κεφαλαίου - προκειμένου να καθησυχάσουν και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
  • Επιδίωξη της ΕΕ και γενικότερα του κεφαλαίου είναι να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα στο εργατικό κίνημα, να διεμβολίσουν μαζικά τις συνειδήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να παραιτηθούν από την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης, κινητήρια δύναμη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Χέρι χέρι οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Η ίδια η συζήτηση στην Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αντεργατική και βαθιά αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αξιοποιούν τις σχετικές αποφάσεις του ΔΕΚ και επεμβαίνουν ωμά, προκειμένου τα συνδικάτα να αναπροσαρμόσουν συνολικά τη στρατηγική τους και το ρόλο τους, επισημαίνοντας ότι: «Οι αποφάσεις του δικαστηρίου καθορίζουν τις εξελίξεις για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τους όρους δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων». Επισημαίνουν ακόμα ότι «η απόσπαση εργαζομένων έχει καθορίσει μέχρι τι επίπεδο διεκδικήσεων μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι και όχι μόνο για τις Σκανδιναβικές χώρες» και «πόση πίεση επιτρέπεται να ασκείται στους εργοδότες»!!!

Ο εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων - της «BusinessEurope» - προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία που έχουν για τους εργαζόμενους οι αποφάσεις του ΔΕΚ, τονίζοντας ότι: «Το ζήτημα δεν απασχολεί και δεν ευαισθητοποιεί τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης». Ο εκπρόσωπος της «BusinessEurope» αποσιωπά την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απειλές που ασκούν οι επιχειρηματίες στους χώρους δουλειάς ενάντια στους εργαζόμενους. Την επίδραση που ασκεί η ανεργία, η ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας, αποτέλεσμα των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από την αποδιάρθρωση και το πλιάτσικο της οικονομίας αυτών των χωρών που έγινε από τους καπιταλιστές.

Είναι φανερό ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θέλει να αξιοποιήσει τις αποφάσεις του ΔΕΚ, κρατά χαμηλούς τόνους για να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις της εργατικής τάξης και, πολύ περισσότερο, τις διεργασίες που θα δημιουργήσουν στη συνείδησή της σχετικά με τον πραγματικό αντιδραστικό χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων «ETUC» αποκάλυψε σε όλο της το μεγαλείο την απαράδεκτη στάση της εργατικής αριστοκρατίας της Ευρώπης, η οποία συνειδητά έχει αποφασίσει να παραδώσει δεμένη χειροπόδαρα την εργατική τάξη της Ευρώπης στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Αντί να διατρανώσει την αντίθεση της εργατικής τάξης στις απαράδεκτες - προκλητικές αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου, επιτέθηκε στους «ευρωσκεπτικιστές», επιβεβαιώνοντας ότι η συμβιβασμένη ηγεσία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να παραλύσει τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, να το ενσωματώσει στις δομές του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ, να το υποχρεώσει να ακολουθήσει την, καταστροφική για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, λογική του ευρωμονόδρομου, διεκδικώντας ρόλο στη διαχείριση της φτώχειας των εργαζομένων.

Οι φωνές των πιο ακραιφνών εκπροσώπων της αστικής τάξης, αυτοί που τροφοδοτούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό μέσα στην εργατική τάξη, με απύθμενο θράσος στράφηκαν ενάντια στις «υπερβολικές διεκδικήσεις» των εργαζομένων!

Αναγκαία η ενίσχυση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ταξικό περιεχόμενο της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, την ευθυγράμμισή του με την κορύφωση της επίθεσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ενάντια σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στην εργατική τάξη. Τη συμβολή του ευρωδικαστηρίου στην ένταση της εκμετάλλευσής της, αναδεικνύοντας την ανάγκη αντίστασης και ανυπακοής του ταξικού εργατικού κινήματος στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, στην αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξής της, ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Επισήμανε ότι οι αντιδραστικές δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν την κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και των κρατών - μελών, ώστε να ενταθεί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με τη μείωση στο κατώτατο δυνατό επίπεδο των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της σε όλη την ΕΕ.

Η συζήτηση στο ΕΚ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για το μέγεθος και την ένταση της επίθεσης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, με άμεση προτεραιότητα την προώθηση των παρακάτω:

  • Πράσινη Βίβλος για το Εργατικό Δίκαιο, με στόχο την ουσιαστική κατάργηση του συλλογικού Εργατικού Δικαίου, τις συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες της εργατικής τάξης, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τον κατακτημένο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Νέο μοντέλο απασχολήσιμου με γενικευμένη μορφή την ευελφάλεια, «flexicurity».
  • Κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής στις 13-14.3.08.
  • Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα, μείωση των συντάξεων, αύξηση των συντάξεων και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας.
  • Βαθιές αντιδραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης.

Τη στρατηγική αυτής της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου της ΕΕ υπηρετούν πιστά τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση αυτής της άκρως επικίνδυνης αντιλαϊκής πολιτικής με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς με τη μια ή την άλλη μορφή, τόσο με τις μεγάλες, όσο και με μικρές πολιτικές συμμαχίες στο επίπεδο της ΕΕ και στις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την εργατική τάξη, γενικότερα για τους εργαζόμενους.

Οι προκλητικές προσπάθειες τις αστικής τάξης να φτιασιδώσουν το αστικό πολιτικό σύστημα και στη χώρα μας, με συνδυασμούς που θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και άλλων αναχωμάτων που μπορεί να δημιουργήσουν, χρειάζεται να αποκαλυφθούν πλατιά στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή της εργατικής τάξης, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων, ότι η υιοθέτηση από την ΕΕ της ενιαίας ιμπεριαλιστικής στρατηγικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αυξάνει τους κινδύνους στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και σε διεθνή κλίμακα. Γι' αυτό η πάλη των εργαζομένων πρέπει να κλιμακωθεί ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του ΚΚΕ με εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, βασική προϋπόθεση για την αποδυνάμωση του αστικού πολιτικού συστήματος με οποιαδήποτε μορφή καμουφλάρεται, είτε με το δικομματισμό ή το διπολισμό. Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα, για να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ανάπτυξη της εργατικής λαϊκής πάλης, για τις Ευρωεκλογές(2014-02-02 00:00:00.0)
Βαθιά αντιλαϊκές οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής(2010-04-09 00:00:00.0)
Με το ΠΑΜΕ του Αγώνα και της Ανυπακοής(2005-04-10 00:00:00.0)
Οι εργάτες καταδικάζουν την «ενότητα» στην υποταγή(2003-04-26 00:00:00.0)
Μέτωπο ενάντια στο κεφάλαιο και τους απολογητές του ιμπεριαλισμού(2003-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ