Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσωρινή ανάπαυλα στις συγκρούσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχετική αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε χτες, στις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων του στρατού του Μεχντί που πρόσκειται στον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και στα κυβερνητικά στρατεύματα μετά την έκκληση του πρώτου «να σταματήσει να ρέει ιρακινό αίμα». Ο Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του «να συνεργαστούν για την ασφάλεια». Ξεκαθάρισε, όμως, προς την κυβέρνηση Μάλικι ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι διώξεις κατά του στρατού του Μεχντί και να δοθεί γενική αμνηστία, χωρίς παράδοση όπλων.

Χτες, μετά από κορύφωση των μαχών το Σαββατοκύριακο, σε Βασόρα και Βαγδάτη, όπου ενεπλάκησαν αμερικανικές και βρετανικές κατοχικές δυνάμεις, ανακλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ιρακινές αρχές ανέφεραν, χτες, 215 νεκρούς, 115 τραυματίες και 600 συλληφθέντες, μόνο στη Βασόρα, ενώ εκτιμάται ότι, συνολικά, ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, και περιλαμβάνει και αμάχους αφού οι κατοχικοί βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές.

Παρά τη σχετική ηρεμία, νέο μπαράζ όλμων έπληξε χτες την Πράσινη Ζώνη, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριζε ότι οι ιρακινές δυνάμεις «αντιμετώπισαν ικανοποιητικά την κατάσταση» και γι' αυτό το σχέδιο απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων θα προχωρήσει κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ