Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η φτώχεια έχει ένοχους

Μπορεί να τα κρύβουν ή να τα «στρογγυλεύουν» τα στοιχεία με τους ευρω-κορσέδες. Αλλά κι έτσι είναι αποκαλυπτικά: Το 32,1% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να προμηθευτεί είδη διατροφής, υπόδησης και ένδυσης ή το 22,7% βρίσκεται κάτω απ' το όριο της φτώχειας αν ληφθεί υπόψη μόνο το εισόδημα - αν βέβαια μπορεί να θεωρηθεί όριο φτώχειας ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των 471 ευρώ - και 10,6% ζει σε άθλιες συνθήκες ή είναι άστεγοι. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν οι ίδιοι. Εκείνο όμως που αποκρύβουν επιμελώς είναι η κύρια αιτία της φτώχειας. Γιατί αν την κατονομάσουν θα πρέπει να πουν ότι η αιτία είναι η άκρατη εκμετάλλευση, η μήτρα παραγωγής του πλούτου, τον οποίο καρπώνονται το κεφάλαιο, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές εξοβελίζοντας στην εξαθλίωση αυτούς που τον παράγουν.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η πολιτική που υπηρετούν ευθύνονται για τη φτώχεια. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην αρχή της δεκαετίας του 1990 η, τότε, κυβέρνηση της ΝΔ αποσύνδεσε την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ απ' τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, σπρώχνοντας στην κατρακύλα - μαζί με τους μετέπειτα νόμους Σιούφα, Ρέππα κλπ. - τις συντάξεις, με κατάληξη τα 475 ευρώ. Ακριβώς πριν δέκα χρόνια (16.1.1998) το Υπουργικό Συμβούλιο της τότε κυβέρνησης Σημίτη αποφάσισε τη διάλυση της Κοινωνικής Πρόνοιας με το απίστευτο επιχείρημα ότι «σπαταλά πόρους». Οι μεγάλες μονάδες (όπως το ΠΙΚΠΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας)συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν και αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση του εθελοντισμού. Το «ΕΣΥ» το καταβαράθρωσαν, υποχρεώνοντας το λαό να τριπλοπληρώνει - όταν έχει δουλειά - εισφορές για την Υγεία, αλλά και άγρια χαράτσια - άλλοτε νόμιμα κι άλλοτε παράτυπα - στην ώρα της ανάγκης. Οι μισθοί και τα μεροκάματα επίσης (πρόσφατα υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση με 1 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο, κάτω ακόμη και από τον πληθωρισμό) είναι μισθοί πείνας.

Πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι αν υπήρχε το ΠΙΚΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις καραβιές των ανήλικων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ τώρα μένουν αβοήθητοι ή τους αναλαμβάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), χωρίς κανέναν έλεγχο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επαναλειτουργία του ΠΙΚΠΑ. Αλλά και να επαναλειτουργήσει το ΠΙΚΠΑ, δυστυχώς, θα ενταχτεί στο πλέγμα των «στοχευμένων - όπως τις αποκαλούν - πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού», που «εξυπηρετεί ουσιαστικά τους θεμελιώδεις στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας». Που, ταυτόχρονα, παραδίδει την Πρόνοια ως μποναμά στους επιχειρηματίες, στους δήμους, στις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Εκκλησία - αλλά και πεδίο προβολής των μεγαλόσχημων μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.

Τίποτε δε θα πάρουμε απ' αυτά. Ούτε απ' τα συντρίμμια της κατεδαφισμένης Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, ούτε κι απ' τα νέα «συμβόλαια ένταξης» και τα «Ταμεία αλληλεγγύης», όπως τα λέει η ΝΔ. Οπως δε θα πάρουμε και απ' την ...ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση που προτείνουν οι πάσης φύσεως «αριστεροί», όπως τα 349,12 ευρώ (!) που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αντίθετα! Με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσουμε λύσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες σήμερα. Θα παλέψουμε για την πολιτική διέξοδο που έχει ανάγκη ο λαός, τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ