Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι πολλά τα λεφτά των «επενδυτών»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό που δε θα «ρισκάρει» σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι τα «στρατηγικά συμφέροντα» της πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα «λεφτά» είναι πολλά και σε καμία περίπτωση δε θα θυσιαστούν για χάρη της διαμάχης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση και τα μονοπώλια θα επιθυμούσαν την επιβεβαίωση του ρόλου τους μέσα από μια «συμβιβαστική» λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Αυτό ακριβώς είπε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης σε ομιλία του για τον ΣΕΒ: «Η Ελλάδα - τόνισε - εξελίσσεται σήμερα στο οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - στην πύλη της περιοχής μας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ... Οι τράπεζές μας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας μας και αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς στις νέες αγορές, ενώ διευρύνουν τους ορίζοντές τους και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες δυναμικές επιχειρήσεις»...

Προετοιμασία εδάφους για «ευελφάλεια»

Τον ανήξερο παρίστανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις νέες ανατροπές που δρομολογούνται στις εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο της περιβόητης «ευελφάλειας» (flexicurity) που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα Κουκιάδη και μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αγγίξει τις εργασιακές σχέσεις. «Η κυβέρνηση δεν έχει να ανακοινώσει τίποτα, ούτε έχει ανακοινώσει κάποια πρόθεση επ' αυτού», απάντησε, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ» για το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική, βέβαια, η απάντηση του εκπροσώπου, πολύ περισσότερο όταν στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την «απασχόληση» αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αύξηση της απασχόλησης. Και αυτό ακριβώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή Κουκιάδη: ενίσχυση της μερικής και ευέλικτης απασχόλησης, διευκόλυνση των απολύσεων μέσω και της μείωσης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων, κ.ο.κ.

Το νόημα του «βέτο»

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εκτίμηση πως τυχόν άσκηση του «βέτο» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «αποκτά, απροσδόκητα, και ένα αντιιμπεριαλιστικό νόημα», όπως υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της χτες η «Ελευθεροτυπία». Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η ίδια η κυβέρνηση δεν έδωσε, ούτε πρόκειται να δώσει, τέτοιο νόημα σε μια τέτοια κίνησή της. Ποτέ δεν ψέλλισε την παραμικρή λέξη διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, παρ' όλο που ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή βρισκόταν πίσω από την αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας. Αντίθετα, παρά τα απανωτά χαστούκια από την Ουάσιγκτον που εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι δε θα ανεχθεί το «βέτο» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί ξανά και ξανά στις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ, αποδεχόμενη ακόμα και ταπεινωτικές συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών στην οικία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες... Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν πλήρως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή των Βαλκανίων και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να μεγαλώσουν το «ρόλο» τους και το μερίδιο στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή. Μόνο «αντιιμπεριαλιστικά» δεν είναι όλα αυτά... Πλάκα είχε ο Μ. Εβερτ στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής που αναφώνησε: Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, εννοώντας ισότιμοι...

Τους «ξέφυγε» χρόνος και ουσία

Πολύ καλή η ιδέα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ να διοργανώσει χτες εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και ΜΜΕ» και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Στ. Δήμα, ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων, αλλά και τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Οπως αποδείχτηκε, όμως, δυστυχώς, οι διοργανωτές - αν και δημοσιογράφοι - δεν κατόρθωσαν να τη φέρουν σε πέρας. Αφησαν το χρόνο να ξεφύγει και μάλιστα με διάφορες παρεμβάσεις πολλές εκ των οποίων ήταν κυρίως εκτός θέματος. Ετσι, μετά από τέσσερις ολόκληρες ώρες και χωρίς διάλειμμα, που κλήθηκαν να μιλήσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου... είχε αποχωρήσει! Αποτέλεσμα; Να τερματιστεί άδοξα η εκδήλωση, χωρίς να μιλήσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και να ανταλλάξουν την εμπειρία τους για ένα θέμα που ξέρουν «από τα μέσα» - μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος του «Ρ»...

Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθεί τουλάχιστον η υπόσχεση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου ότι οι ομιλίες τους, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ημερίδας, θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση που θα τυπωθεί σύντομα.

Η φτώχεια έχει ένοχους

Μπορεί να τα κρύβουν ή να τα «στρογγυλεύουν» τα στοιχεία με τους ευρω-κορσέδες. Αλλά κι έτσι είναι αποκαλυπτικά: Το 32,1% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να προμηθευτεί είδη διατροφής, υπόδησης και ένδυσης ή το 22,7% βρίσκεται κάτω απ' το όριο της φτώχειας αν ληφθεί υπόψη μόνο το εισόδημα - αν βέβαια μπορεί να θεωρηθεί όριο φτώχειας ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των 471 ευρώ - και 10,6% ζει σε άθλιες συνθήκες ή είναι άστεγοι. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν οι ίδιοι. Εκείνο όμως που αποκρύβουν επιμελώς είναι η κύρια αιτία της φτώχειας. Γιατί αν την κατονομάσουν θα πρέπει να πουν ότι η αιτία είναι η άκρατη εκμετάλλευση, η μήτρα παραγωγής του πλούτου, τον οποίο καρπώνονται το κεφάλαιο, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές εξοβελίζοντας στην εξαθλίωση αυτούς που τον παράγουν.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η πολιτική που υπηρετούν ευθύνονται για τη φτώχεια. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην αρχή της δεκαετίας του 1990 η, τότε, κυβέρνηση της ΝΔ αποσύνδεσε την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ απ' τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, σπρώχνοντας στην κατρακύλα - μαζί με τους μετέπειτα νόμους Σιούφα, Ρέππα κλπ. - τις συντάξεις, με κατάληξη τα 475 ευρώ. Ακριβώς πριν δέκα χρόνια (16.1.1998) το Υπουργικό Συμβούλιο της τότε κυβέρνησης Σημίτη αποφάσισε τη διάλυση της Κοινωνικής Πρόνοιας με το απίστευτο επιχείρημα ότι «σπαταλά πόρους». Οι μεγάλες μονάδες (όπως το ΠΙΚΠΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας)συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν και αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση του εθελοντισμού. Το «ΕΣΥ» το καταβαράθρωσαν, υποχρεώνοντας το λαό να τριπλοπληρώνει - όταν έχει δουλειά - εισφορές για την Υγεία, αλλά και άγρια χαράτσια - άλλοτε νόμιμα κι άλλοτε παράτυπα - στην ώρα της ανάγκης. Οι μισθοί και τα μεροκάματα επίσης (πρόσφατα υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση με 1 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο, κάτω ακόμη και από τον πληθωρισμό) είναι μισθοί πείνας.

Πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι αν υπήρχε το ΠΙΚΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις καραβιές των ανήλικων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ τώρα μένουν αβοήθητοι ή τους αναλαμβάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), χωρίς κανέναν έλεγχο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επαναλειτουργία του ΠΙΚΠΑ. Αλλά και να επαναλειτουργήσει το ΠΙΚΠΑ, δυστυχώς, θα ενταχτεί στο πλέγμα των «στοχευμένων - όπως τις αποκαλούν - πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού», που «εξυπηρετεί ουσιαστικά τους θεμελιώδεις στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας». Που, ταυτόχρονα, παραδίδει την Πρόνοια ως μποναμά στους επιχειρηματίες, στους δήμους, στις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Εκκλησία - αλλά και πεδίο προβολής των μεγαλόσχημων μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.

Τίποτε δε θα πάρουμε απ' αυτά. Ούτε απ' τα συντρίμμια της κατεδαφισμένης Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, ούτε κι απ' τα νέα «συμβόλαια ένταξης» και τα «Ταμεία αλληλεγγύης», όπως τα λέει η ΝΔ. Οπως δε θα πάρουμε και απ' την ...ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση που προτείνουν οι πάσης φύσεως «αριστεροί», όπως τα 349,12 ευρώ (!) που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αντίθετα! Με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσουμε λύσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες σήμερα. Θα παλέψουμε για την πολιτική διέξοδο που έχει ανάγκη ο λαός, τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Συνένοχη στα εγκλήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ότι έχει δίκιο ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Η κυβέρνηση είπε - για το θέμα των Σκοπίων - «δεν εκβιάζεται».

Δυστυχώς, και σε αυτό το θέμα, όπως και σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν εκβιάζεται.

Μόνη της θέτει τον εαυτό της - και τη χώρα - στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Είτε αυτοί αφορούν τα Βαλκάνια, είτε τη Μέση Ανατολή, είτε το Ιράκ και το Ιράν, είτε το Αφγανιστάν.

Οπως, άλλωστε, μας λέει σε κάθε ευκαιρία η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η κυβέρνηση είναι «παλιό» και «συνειδητό» μέλος του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό πρακτικά σημαίνει «συνένοχος» σε όλα του τα εγκλήματα. Που μόνο λίγα δεν είναι.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ; Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στο Κιλελέρ ότι επιθυμεί ένα «νέο και ισχυρό αγροτικό κίνημα»;

Γιατί αυτό που υπήρχε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δε διαπιστώσαμε ότι το ...εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Εκτός κι αν ήταν δείγμα εκτίμησης το ξεφούσκωμα στα λάστιχα από τα τρακτέρ, οι ξυλοδαρμοί αγροτών από τα ΜΑΤ και οι δίκες εναντίον αγροτών που κινητοποιήθηκαν, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οσο για την ...κατεύθυνση του κινήματος που θέλουν, ήταν σαφέστατοι. Σε καμία περίπτωση ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εστω κι αν αυτή η πολιτική θέλει να μειώσει τους αγρότες στο 5% του πληθυσμού, στην καλύτερη περίπτωση.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τη διαχείριση των σκουπιδιών συστήνει, όπως διαβάζουμε, ο πρωθυπουργός. Ιδιωτικοποίηση και κέρδη τρελά για ιδιώτες «μυρίζει» η υπόθεση.

Αν δεν το ξέρετε, πρόκειται για δουλειές με πολύ μεγάλες αποδόσεις, άρα και πολύ μεγάλα συμφέροντα.

Τόσο μεγάλα που πρέπει να υπάρξει ...διυπουργική συνεννόηση, ώστε όλοι να βολευτούν.

Γελάει και το παρδαλό κατσίκι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε δόθηκαν» (!!!) τιτλοφορείται η συνέντευξη που πήρε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σπεύδοντας - στο μέτρο των δυνατοτήτων της - να τον «ξετσαλακώσει» στα μάτια των εργαζομένων, μετά το αίσχος της σύμβασης που υπέγραψε. Το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λέει διάφορα σ' αυτήν τη συνέντευξη, στην οποία, σημειωτέον, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην κατάπτυστη «αύξηση» του ενός ευρώ στους μισθούς και τα μεροκάματα. Εκεί, όμως, που δίνει πραγματικά τα «ρέστα» του, είναι στην ερώτηση «ποιος πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του Ασφαλιστικού;».

Απαντάει ο Γ. Παναγόπουλος: «Πρωτοστάτησαν ευρείες κοινωνικές δυνάμεις. Τις εξέφρασαν πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας ανυπόκριτα τις θέσεις των συνδικάτων. Κρατάμε τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα καταργήσει ως πρωθυπουργός το "νόμο - έκτρωμα"». Είναι φανερή η προσπάθεια του προέδρου της ΓΣΕΕ να προσδώσει «αγωνιστικό προφίλ» στο κόμμα που όχι μόνο «φιλοδώρησε» τους εργαζόμενους με το νόμο Ρέππα, αλλά δεν έχει και καμιά στρατηγική διαφωνία με τους νόμους της ΝΔ. Εχει, άλλωστε, σύμμαχό του και τους εκπροσώπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εντάσσουν το ΠΑΣΟΚ στα κόμματα που αγωνίστηκαν ενάντια στο νόμο Πετραλιά. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν και οι όποιες κινητοποιήσεις διοργάνωσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, δίνοντας σ' αυτές περιεχόμενο ψευτοαντιπολίτευσης στη ΝΔ με επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τη ...δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι σαν κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Πετραλιά, εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι, όπως γελούσε τότε που το ΠΑΣΟΚ διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα καταργήσει το νόμο Σιούφα, αλλά τον εφάρμοσε. Μόνο που οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία, όσο κι αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους.

Μόνος του τα λέει ο πρόεδρος...

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε ότι ο «μήνας του μέλιτος» για το κόμμα του από την πλευρά των ΜΜΕ έχει τελειώσει. Εσπευσε, ωστόσο, να καθησυχάσει το Σώμα λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτά τα περιμέναμε και νομίζω ότι δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, διότι οι πολίτες που στρέφουν την ελπίδα και το βλέμμα τους σε μας δεν το στρέφουν επειδή διάβασαν θετικά σχόλια σε μερίδα του Τύπου ή επειδή ξαφνικά είδαν κάτι το οποίο αισθητικά τους ταιριάζει».

Λίγες αράδες πιο κάτω ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη δυναμική του κόμματός του και στην πολιτική εξόρμηση. «Δεν μπορεί κανείς - είπε - να περιμένει να εξαντλείται αυτή η δυναμική στις περιοδείες του προέδρου ή στην επικοινωνιακή τακτική ή στη δημοτικότητα του Αλαβάνου και του Τσίπρα και να περιοριστεί εκεί».

Η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΝ δεν είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσμα και της «υιοθεσίας» του κόμματός του από τους μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεφοπλιστές, μεγαλοεργοδότες και τα δημοσιογραφικά τους συγκροτήματα.

Η δυναμική ωστόσο του ΣΥΝ έως σήμερα εξαντλείται «στην επικοινωνιακή τακτική ή στη δημοτικότητα του Αλαβάνου και του Τσίπρα», όπως ο ίδιος παραδέχεται. Δηλαδή, στην «επικοινωνιακή τακτική» και στη «δημοτικότητα» που βασίζεται στα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοεφοπλιστών, μεγαλοεργοδοτών και στην άνευ προηγουμένου προβολή του ΣΥΝ, του νυν και του πρώην προέδρου από αυτά.

Μόνος του τα λέει ο πρόεδρος. Και σαν γνήσιος οπορτουνιστής, δεν μπορεί παρά να αυτοαναιρείται και να εγκλωβίζεται στις αντιφάσεις του ακόμα και στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης ομιλίας. Και έτσι να αποκαλύπτεται.

Ψυχραιμία...

Το ευφυολόγημα Τσίπρα ότι ο ΣΥΝ και ο ίδιος προσωπικά δέχονται επιθέσεις από τα ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα τους ...«κατακρεουργούν», ανέλαβαν να αναπαράγουν προς εμπέδωση στελέχη του ΣΥΝ σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Ανάμεσά τους ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του χτες στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», αφού είπε ό,τι είπε για τα ΜΜΕ, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, προσάπτοντας «εκνευρισμό» και «ανησυχία» στην ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προτείνοντας «να ηρεμήσει» και «να μην κάνουμε τους χορηγούς στη ΝΔ», καθώς όπως είπε «οι αριστεροί πολίτες θέλουν κοινή δράση. Μας θέλουν δίπλα-δίπλα στην πορεία για την ειρήνη, για το ασφαλιστικό, για την εισοδηματική πολιτική» και πολλά άλλα τέτοια. Του συνιστούμε ψυχραιμία. Και σχολιάζουμε, να ψάξει εκεί όπου σίγουρα θα βρει χορηγίες, στη ΝΔ και στην πολιτική της, όχι πάντως στο ΚΚΕ. Και επίσης ότι δε γνωρίζουμε πολλούς «πολίτες» που να νιώθουν «αριστεροί» και συγχρόνως περήφανοι για τους α λα μπρατσέτα «αγωνιστικούς» περιπάτους στους δρόμους της Αθήνας πότε με τον Λαλιώτη για την ειρήνη, όντας αυτός υπουργός μιας κυβέρνησης που συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πότε με τον Γ. Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό όντας αυτός ο αρχηγός ενός κόμματος που κατακρεούργησε τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καινούριο θα γεννηθεί από το λαό!

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο «Ρ», έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου εξελίσσονται διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σχέδια της πλουτοκρατίας για αναμόρφωση και αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ παρεμβαίνει και ενημερώνει το λαό για το τι πραγματικά συμβαίνει. Μιλά ξεκάθαρα τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το κεφάλαιο εκβιάζει και προωθεί ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια και η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ανάλογη. Ο αγώνας είναι και θα είναι δύσκολος. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις.

Οσοι κατέχουν τον πλούτο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και για να υπερκεράσουν τα μεταξύ τους «κονταροχτυπήματα» θα βάλουν, κυριολεκτικά, το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων. Η επιδίωξή τους δεν αλλάζει: Μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το νέο ενιαίο σχέδιο έχει πολλαπλούς στόχους (εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα) και εκπορεύεται από το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό και η στάση απέναντί της είναι αλάνθαστο κριτήριο των θέσεων και της πολιτικής κάθε κόμματος.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - έχουν στα χέρια τους τη σημαία της ΕΕ. Από την άλλη, όμως, ο λαός έχει μεγάλη πείρα από τη διακυβέρνηση των κομμάτων της αστικής τάξης, αλλά και απ' τις πρακτικές όσων κομμάτων καλλιεργούν αυταπάτες. Αυτή η πείρα μπορεί να γίνει πολύτιμος οδηγός. Μπορεί να αντιληφθεί αυτό που υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ: «Το καινούριο, το αληθινά ανατρεπτικό, θα γεννηθεί μέσα στο λαό και όχι από τις κορυφές. Βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία με τα άλλα εργαζόμενα στρώματα. Στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Δεν πρόκειται να μας χαρίσουν κανένα δικαίωμα. Μόνο με το διαρκή αγώνα και την ανατροπή των συσχετισμών, μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας. Σε αυτό τον αγώνα - σημειώνει η ΚΕ - δε χρειάζονται μεσάζοντες, αλλά «οδηγητές στην πάλη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οραμα και προοπτική για μια δίκαιη και αξιοπρεπή ζωή και όχι μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας». Τα υπόλοιπα κόμματα δε στέκονται απέναντι στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και ρημάζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Είτε την καλούν να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, είτε δηλώνουν καλύτεροι διαχειριστές της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Η λύση δεν είναι να παγιδευτούμε στις ψεύτικες ελπίδες και να αναπαλαιώσουμε το σύστημά τους. Κάτι τέτοιο «θα είναι πισωγύρισμα και ανακοπή μιας αγωνιστικής πορείας που έχει ξεκινήσει», σημειώνει η ΚΕ. Ο άλλος δρόμος υπάρχει: «Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ισχυρή ΚΝΕ και με ένα αναγεννημένο και καλά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, καμία δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο για νέες κατακτήσεις, για ανατροπές, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org