Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές για όλους

Εγκρίθηκε χτες και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το αντιδραστικό νομοθέτημα που συμπληρώνει προς το χειρότερο τους νόμους Σιούφα και Ρέππα

Μαχαίρι στα ασφαλιστικά δικαιώματα και ριζική ανατροπή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από την ολοκληρωτική και ισοπεδωτική προς τα κάτω «ενοποίηση» ταμείων και κλάδων βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου που καταθέτει σήμερα στη Βουλή. Σχεδόν τέσσερις ολόκληρες ώρες χτες η Κυβερνητική Επιτροπή τεμάχιζε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο που θα φτάνει - σύμφωνα με πληροφορίες - τα 158 άρθρα και το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια υπουργό.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες πλέον δε θα υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Η κατάργηση στην πράξη όλων των «πρόωρων» συντάξεων, μαζί και του δικαιώματος των γυναικών με ανήλικο παιδί, οι οποίες χάνουν πλέον το δικαίωμα της μειωμένης σύνταξης στο 50ό έτος.
  • Η κατάργηση ταμείων και κλάδων και η συγχώνευσή τους σε 13 Ταμεία, πέντε κύριας σύνταξης, έξι επικουρικής και δύο Πρόνοιας.
  • Η άυξηση από τα 50 στα 100 των ελάχιστων αναγκάιων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Τέλος, προκλητικά η κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη της οικονομικής λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων από κυβερνήσεις και εργοδότες στις πλάτες των φορολογουμένων και ασφαλισμένων με το χαράτσι στους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους, αλλά και το 4% του ΦΠΑ.
Προπαγάνδα - πρόκληση

Τα νέα σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα τα προανήγγειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή. Επισείοντας τον κίνδυνο της «κατάρρευσης» του συστήματος, «το χάος», τη «σπατάλη πόρων» και τις δήθεν «αδικίες», ο Κ. Καραμανλής έγινε σημαιοφόρος της κινδυνολογίας και του εκβιασμού. Παλιά και γνωστή συνταγή. Τα ίδια έλεγε το κόμμα του την περίοδο 1990-1992, τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του αντιασφαλιστικούς νόμους.

Το νέο δήθεν «υγιές» ασφαλιστικό σύστημα, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, είναι ένα σύστημα ακόμα πιο άδικο, με μικρότερες συντάξεις, περισσότερα χρόνια εργασίας, χειρότερες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Και η βασική ιδέα που υλοποιεί η κυβέρνησή του είναι η σαρωτική ενοποίηση των Ταμείων, που προβλεπόταν και στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα προσχήματα περί «ειδικών συμφερόντων» και «προνόμια των λίγων» είναι παρμένα από το γνωστό οπλοστάσιο του δικομματισμού.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιδραστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  • Ενοποίηση Ταμείων, χωρίς να εξαιρείται κανένας ασφαλιστικός οργανισμός. Οι 133 ασφαλιστικοί φορείς και κλάδοι θα μειωθούν σε 13. Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων θα ενταχθεί στο νέο φορέα ως αυτοτελής λογαριασμός. Επί της ουσίας, προαναγγέλλεται η συρρίκνωση δικαιωμάτων με το πρόσχημα της σταδιακής ενιαιοποίησης των παροχών στους νέους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  • Κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων («ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις» (!) χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός όσους έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη) και «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 από τα 67 που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας επιβεβαιώνεται η τιμωρία του 7% - 8% μείωση (από 4,5% που ισχύει) στις συντάξιμες αποδοχές ανά έτος για όποιον αποφασίσει να βγει στη σύνταξη πριν τα σημερινά ανώτερα όρια, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος να συνταξιοδοτείται κάποιος με 35 χρόνια εργασίας στο 58ο έτος της ηλικίας του (θα αυξηθεί κατά δυο χρόνια). Στην πλειοψηφία τους, οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2013, όμως ορισμένες, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός, θα μπουν άμεσα σε ισχύ.
  • Δημιουργία Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών - με την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος - που θα αξιοποιηθεί μετά το 2019.
  • Χτύπημα της μητρότητας, με μέτρα που ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε χτες, αλλά έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες. Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση Κεντρικού Ελέγχου όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης - Περίθαλψης, με την παροχή μιας κάρτας ανά ασφαλισμένο και ενός ενιαίου αριθμού ασφάλισης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύσεις - «καρμανιόλα» για την Κοινωνική Ασφάλιση(2015-03-01 00:00:00.0)
Τα 14 χτυπήματα στους ασφαλισμένους(2007-10-06 00:00:00.0)
Παρουσιάζουν το νόμο Σιούφα σαν πράσινη καινοτομία!(2002-04-16 00:00:00.0)
Κανένας εργαζόμενος να μην εξαπατηθεί(2002-03-06 00:00:00.0)
"Λεηλατούν" την κοινωνική ασφάλιση(1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ