Η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων και η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών αποτελεί κριτήριο για το ποια γραμμή πάλης μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση |
Εργαζόμενοι του λιμανιού, εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, γυναίκες, νεολαία, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει ταξικά σωματεία του Πειραιά.
Την απεργία είχε κηρύξει το ΕΚ Πειραιά μαζί με την Ομοσπονδία Μονίμων Λιμανιών Ελλάδας και την Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, με εντολή των εργαζομένων, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις πιέσεις των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ επιχείρησαν να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση που οι ίδιες αποφάσισαν. Ούτε απεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσαν, ενώ κατέβαλαν προσπάθειες να αποτρέψουν εργαζόμενους του λιμανιού να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Επιτροπής.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τις τρεις παρατάξεις, σημειώνοντας ότι και το εκτρωματικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιμάνια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί σήμερα βάση για τη ΝΔ, με τις δικές τους πλάτες είχε περάσει. Επισήμανε την ανάγκη του συντονισμού δράσης με «πλαίσιο πάλης που θα συγκρούεται συνολικά με την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών», «με στόχο και προοπτική οι τομείς στρατηγικής σημασίας, με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και αλλαγής στο επίπεδο εξουσίας, να μετατραπούν σε λαϊκή περιουσία».
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, σε βάρος των εργαζομένων της Ζώνης και της ίδιας της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Οι απεργοί έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, ανανεώνοντας το ραντεβού στις σημερινές πικετοφορίες και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη. Επίσης, αύριο, στις 9 το πρωί, θα γίνει αποκλεισμός του πορθμείου του Περάματος από κατοίκους της πόλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Την αποστολή στις 11 Μάρτη εξώδικου διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης αποφάσισαν οι διοικήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κλιμακώνουν τις πιέσεις με στόχο την ανακοπή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Με το κείμενο αυτό, καλούν τη διοίκηση του ΟΛΘ να χρησιμοποιήσει «κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του λιμένα».