Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Αποφάσισαν εξαήμερη παράταση της απεργίας

Το ζήτημα του προσανατολισμού του αγώνα ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις. Την προσφυγή κυβέρνησης - ΔΕΗ ΑΕ στα δικαστήρια καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και σε άλλους κλάδους

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που σήμερα ολοκληρώνουν τις τέσσερις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της απεργίας με έξι ακόμα 24ωρες επαναλαμβανόμενες, που ξεκινούν από αύριο. Την Τετάρτη 12 του Μάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Ομοσπονδίας για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Στην απόφαση των εργαζομένων για κλιμάκωση του αγώνα τους η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ απαντούν με την επιχείρηση ποινικοποίησης της πάλης τους. Χτες, η διοίκηση της ΔΕΗ προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η δίκη θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ και θα ακολουθήσει πορεία στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες είχαν βγει εκτός λειτουργίας 16 μονάδες της ΔΕΗ, λόγω της απεργίας.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΔΕΗ ΑΕ για ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα στην επιχείρηση και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Να είναι σίγουροι κυβέρνηση και πλουτοκρατία ότι τα μέτρα αυτά - όπως και στο παρελθόν - μπορεί ο αγώνας των εργαζομένων να τα σταματήσει και οι απεργοί, με τη συμπαράσταση και των υπόλοιπων εργαζομένων, να βγουν νικητές».

Ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου αλλά και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας διαδήλωσαν, χτες το απόγευμα, στην Πτολεμαΐδα εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ και άλλων κλάδων, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Ενέργειας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ι. Καλαϊτζόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΕΝΟΠ και ΓΣΕΕ που συναίνεσαν στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και ακόμη και σήμερα προσπαθούν να περιορίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να μη θιγεί η ουσία της πολιτικής της ΕΕ, του κεφαλαίου, που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν.

Νωρίτερα το πρωί, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους απεργούς της ΔΕΗ μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την επιτροπή περιφρούρησης στην πύλη των Ορυχείων του Βόρειου Τομέα, της Πτολεμαΐδας. Στο πλευρό των απεργών στον ΑΗΣ Αλιβερίου βρέθηκε χτες και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος συζήτησε με τους εργαζόμενους και συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας τους.

Αλλες κινητοποιήσεις

Την απεργιακή τους κινητοποίηση για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνέχισαν χτες και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας, αντιδρώντας στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Η απόφαση του δικαστηρίου, όπου έχει προσφύγει η διοίκηση ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη η απεργία, δεν είχε βγει μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγγελείς έκαναν χτες παρέμβαση προκειμένου εργαζόμενοι να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και σήμερα την απεργία.

Χτες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, όπου παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Αχ. Κανταρτζής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή προχωρούν σήμερα οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, αντιδρώντας στην ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Τετράωρη στάση εργασίας - σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων - και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στις τέσσερις νομαρχίες της Αττικής με ασφαλιστικά, μισθολογικά και άλλα αιτήματα. Σε συνάντηση που έγινε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο, ο τελευταίος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις στις 19 του Μάρτη (παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΝΑΕ) και στις 27 του Μάρτη (24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα).

Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό ξεκινούν αύριο και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Αύριο θα γίνει 24ωρη απεργία, αποχή από τις εργασίες 8-10 του Μάρτη, 48ωρη απεργία 11 και 12 του Μάρτη. Την πρώτη μέρα της απεργίας το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποιούν σήμερα περιοδείες στους Δήμους Γλυφάδας, Αθήνας, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Πετρούπολης και αλλού.

Τρομοκράτηση και προκλήσεις

Προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η πολιτική ηγεσία κάλεσε τους εργαζόμενους να δηλώσουν ποιοι θα συμμετάσχουν στην απεργία - αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα, η οποία έχει ξεκινήσει από χτες και διαρκεί μέχρι και τις 12 του Μάρτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στα «Διοικητήρια των Περιφερειαρχών» ανά Περιφέρεια με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Ευκαιρία να απαξιώσουν και να υπονομεύσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία βρήκαν χτες οι βιομήχανοι. Με αφορμή ερώτημα δημοσιογράφου για την απεργία στη ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, επισήμανε ότι «οι απεργίες όταν συνοδεύονται από ακραίες συμπεριφορές και πρακτικές, δεν αποτελούν λύση»! Ανάλογη ήταν η τοποθέτησή του για τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια, λέγοντας ότι πλήττονται οι επιχειρήσεις αλλά «υπομένουν» την κατάσταση, καθότι η πολιτική που ακολουθείται θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ