Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ελλιπέστατος ο αντισεισμικός έλεγχος στη Θεσσαλονίκη

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα την Αντισεισμική Θωράκιση του Νομού Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Είναι γνωστό ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης είναι σεισμογόνα περιοχή. Χρειάζεται λοιπόν, όπως και άλλες περιοχές της χώρας μας, αντισεισμική θωράκιση.

Εξάλλου, το 1978 είχαμε πολύ μεγάλο σεισμό, με κατάρρευση κτιρίων και νεκρούς.

Στα χρόνια που πέρασαν, θα έπρεπε να είχε γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τη στατικότητα και την αντοχή όλων των κτιρίων.

Ειδικά για τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια κ.ά.), έπρεπε να έχει γίνει ο έλεγχος, να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι ανάλογες επεμβάσεις.

Ο προσεισμικός έλεγχός τους, παρόλο που τυπικά ξεκίνησε με διαχειριστή τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) την άνοιξη του 2001, ουσιαστικά έχει σταματήσει, αφού από τα 4.500 δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί μόνο τα 500.

Ενδεικτικό τού πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση, αποτελεί το κτίριο της Διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο, ενώ έχει ήδη χαρακτηριστεί ως κτίριο με μεγάλη διακινδύνευση από άποψης στατικότητας και έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, λόγω κόστους δεν προχώρησε η υλοποίηση των επεμβάσεων.

Για την κατάσταση αυτή, οι φορείς που εμπλέκονται (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Νομαρχία κ.ά.) ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.

Είναι όμως γεγονός ότι την κύρια ευθύνη έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν έχουν στόχο την πολιτική προστασία με την κατασκευή αντίστοιχων έργων (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμική θωράκιση), δηλαδή την ασφάλεια και προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα.

Αλλωστε, τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα έργα, αυτά κάθε χρόνο μειώνονται.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι για τον ελλιπέστατο αντισεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, την ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δε χρηματοδοτεί τους αρμόδιους φορείς (ΟΑΣΠ, ΟΣΚ κ.ά.), αλλά και οι Δήμοι και η Νομαρχία, γιατί δεν ενδιαφέρονται και δε διεκδικούν την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα του αντισεισμικού ελέγχου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Γιατί δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων;
  • Πόσα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, ποια τα αποτελέσματα και τι έγινε με τα κτίρια που χρήζουν επέμβασης;

Επίσης καλούνται οι κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται πόσα και ποια δημόσια κτίρια ελέγχθηκαν και σε ποια έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ