Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ανταλλαγή απόψεων για τη λύση του Κυπριακού

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών, δίχως χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κ. Καραμανλής και Δ. Χριστόφιας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και τη συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους, ενώ σύμπτωση υπήρξε και στο πλαίσιο και στους στόχους των νέων πρωτοβουλιών. «Ασφαλώς η θέση μας παραμένει σταθερή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης αυτή τη στιγμή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αυτήν της 8ης Ιουλίου 2006», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Θα τιμήσω την υπογραφή του προκατόχου μου κ. Παπαδόπουλου. Εύχομαι και ελπίζω ότι και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή κάτω από τη συμφωνία», συμπλήρωσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «ο χρόνος σίγουρα δε λειτουργεί υπέρ μας, αλλά ούτε και υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τα τετελεσμένα που δημιουργούνται δε νομίζω να ευνοούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ευνοούν ένα ξένο κράτος».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ' επανάληψη ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Απέρριψαν επίσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την επιδιαιτησία - «αυτό πια είναι κάτι σαν βρικόλακας για μας», είπε ο Δ. Χριστόφιας - ενώ τόνισαν ότι «η αποστρατικοποίηση παραμένει κοινός στρατηγικός στόχος Ελλάδας και Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία ώστε, όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, «να προωθήσουμε την κοινή υπόθεση της υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία». «Και εμείς πιστεύουμε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας μπορεί να είναι ένας βοηθητικός παράγοντας για να έχουμε μια λύση βιώσιμη και δίκαιη στις συνθήκες και λειτουργική», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ