Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΑ ΟΣΚΑΡ
Κινέζικο ποίημα και αμερικάνικη προπαγάνδα

Και οι έξι ταινίες της βδομάδας, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, με υποχρεώνουν να θυμίσω πως η τέχνη, ο κινηματογράφος ιδιαίτερα, σαν πιο λαϊκός και πιο άμεσος, είναι ένα πολύ σοβαρό βαγόνι (εργαλείο). Ενα βαγόνι, που μεταφέρει του κόσμου τις πληροφορίες. Πληροφορίες που προσεγγίζουν ή αλλοιώνουν την αντικειμενική πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με αθώα διασκέδαση ή αθώο χαβαλέ για να περνάει η ώρα! Η οθόνη είναι ξυράφι κοφτερό, που κόβει λαιμούς. Ο θεατής πρέπει να είναι πάντοτε υπεύθυνος και πάντοτε προετοιμασμένος...

Ο 37χρονος Κινέζος σκηνοθέτης Ζία Ζανγκ - Κι είναι αληθινός ποιητής. Η ταινία του «Ακίνητες Ζωές» είναι μια πολύ εμπνευσμένη ταινία. Οι φίλοι του καλού κινηματογράφου θα ευχαριστηθούν. Προσοχή, όμως, στην υπέρμετρη νοσταλγία της!

Προσοχή χρειάζεται και η ταινία των Ιθαν και Τζόελ Κοέν «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους». Τα τέσσερα Οσκαρ που κέρδισε, και τα οποία δεν ταυτίζονται με την ποιότητά της, είναι γερός κράχτης! Η ίδια η ταινία, αν δεν έφερνε μαζί της τον κουρνιαχτό της, θα κατατασσόταν στα μέτρια και αιματηρά θρίλερ! Τώρα είναι ταινία «τέχνης»!

Τρίτη ταινία υψηλού κινδύνου είναι η πολύ «συναισθηματική» οικογενειακή τραγωδία του Τζέιμς Σ. Στράους «Οταν Εφυγε η Γκρέις». (Γυναίκα λοχαγός σκοτώνεται στο Ιράκ και αφήνει ορφανά τα παιδιά της!) Μια γκρίζα διαφήμιση της αμερικάνικης επιθετικής πολιτικής, ντυμένη με ρούχα συναισθηματικής παραλλαγής!

Στη συνέχεια, πέφτουμε πάνω σε δυο «χαζές» ταινίες! Χαζές, αλλά πολύ έξυπνα αποπροσανατολιστικές! Ο «Jumper», του Νταγκ Λάιμαν, ασχολείται με τις υπερφυσικές ιδιότητες ενός νεαρού, ο οποίος εξαφανίζεται και εμφανίζεται όπως η εικόνα της tv, όταν πατάς το τηλεκοντρόλ! Η δεύτερη χαζοταινία της βδομάδας τα «27 Φορέματα», της Αν Φλέτσερ. Οργανώτρια γάμων παντρεύει 27 νύφες. Στο δικό της γάμο έρχονται και τα 27 φορέματα (νύφες)!

Αφησα τελευταίο τον αιματηρό «Ταξιδιώτη», του Ντέιβιντ Αρκέτ! Μόλις τέλειωσαν οι τίτλοι αρχής, ένα 7χρονο παιδί αρπάζει ένα ηλεκτρικό πριόνι και κόβει το λαιμό ενός ενήλικα. Εκεί σχεδόν άδειασε η αίθουσα. Εγώ μαζοχιστικά έμεινα σχεδόν μέχρι το τέλος!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ