Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αυξήθηκε 46 φορές η παραγωγή στο Αφγανιστάν!

Η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να «επιλύσει» το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι απλοϊκή και άστοχη υπογραμμίζει η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ

Καταπέλτης για τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών, που με την επέμβασή τους στο Αφγανιστάν μετέτρεψαν τη χώρα στο μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή της παγκόσμιας παράνομης αγοράς ναρκωτικών ουσιών, είναι η Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB), για το 2007, που παρουσίασε χτες στην Αθήνα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σύμφωνα λοιπόν με την Εκθεση, σχεδόν όλη η ηρωίνη στις παράνομες αγορές της Ευρώπης προέρχεται από το Αφγανιστάν, καθώς η συγκεκριμένη χώρα προμηθεύει το 93% της παγκόσμιας παράνομης αγοράς οπιούχων. Το 2000 - πριν την αμερικανική επέμβαση - το Αφγανιστάν παρήγαγε 180 τόνους οπίου. Μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση η παραγωγή του οπίου αυξήθηκε κατακόρυφα με αποκορύφωμα το 2007, που η παραγωγή έφτασε τους 8.300 τόνους. Δηλαδή, μέσα στην εφταετία 2000-2007 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4.511%(!), ενώ μόνο σε σχέση με το 2006 αυξήθηκε κατά 17%. Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται και η καλλιέργεια κάνναβης, καθώς το 2006 καλλιεργήθηκαν 500.000 στρέμματα και το 2007 καλλιεργήθηκαν 700.000 στρέμματα.

Η κάνναβη συνεχίζει να είναι το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη, ενώ οι χρήστες ηρωίνης υπολογίζονται σε 3,3 εκατομμύρια. Στην Αφρική διακινούνται ετησίως 200-300 τόνοι κοκαΐνης.

«Αστοχες οι προτάσεις για νομιμοποίηση»

Η Εκθεση επισημαίνει ότι ένας απ' τους κύριους λόγους της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι ο τρόπος ζωής που πλασάρεται μέσω των διασημοτήτων. «Εγκολπώνονται, αναφέρεται, έναν τρόπο ζωής (life style) συνδεδεμένο με τη χρήση ουσιών» και έτσι οι νέοι γίνονται πιο ευάλωτοι στα ναρκωτικά με τη «λατρεία των διασημοτήτων και τη συνακόλουθη αίγλη τους».

Χαστούκι για τους κατά καιρούς υποστηρικτές της αποποινικοποίησης της κάνναβης στο όνομα της μείωσης της ζήτησης αποτελούν οι επισημάνσεις του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, Φιλίπ Ιμάθο: «Η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να "επιλύσει" το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών αγνοεί ιστορικά δεδομένα (...). Προτάσεις για νομιμοποίηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών φαίνονται απλοϊκές και άστοχες. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίζουν την παράνομη χρήση και διακίνηση με ολοκληρωμένο, συνεχή και συντονισμένο τρόπο».

Κυβερνητική παλινωδία

Κι ενώ πληθαίνουν οι υποδείξεις για την εφαρμογή μιας σχεδιασμένης σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε παλινωδία για την εκπόνηση και αυτού ακόμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ).

Μιλώντας στην παρουσίαση ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το ΕΣΔ θα κατατεθεί άμεσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και για πρώτη φορά θα γίνει νόμος του κράτους. Επίσης, αποκάλυψε ότι όλες οι επιλογές της κυβέρνησης θα διαπερνώνται απ' τη λογική του κόστους-οφέλους. Το ΕΣΔ θα κλίνει ετεροβαρώς προς τη διεύρυνση των μονάδων υποκατάστασης αδυνατώντας έτσι να προχωρήσει - κατ' αρχήν σε επίπεδο περιφερειών - στη λειτουργία ενός στεγνού προγράμματος, ενός με υποκατάστατα και ενός προγράμματος για εφήβους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ