Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προετοιμάζεται το σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Αιχμή του δόρατος το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, που ενισχύει τη δράση παραστρατιωτικών στα σύνορα

Αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Κολομβιανούς στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, που εντείνουν την παρουσία τους στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Associated Press

Αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Κολομβιανούς στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, που εντείνουν την παρουσία τους στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Μάικ Μιούλεν, ναύαρχος, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τζον Γουόλτερς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών (ONDCP). Κοντολίζα Ράις, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τρία «γεράκια» που το τελευταίο δίμηνο επισκέφτηκαν διαδοχικά την πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά. Η χρονική σύμπτωση των επισκέψεων μόνο τυχαία δεν είναι, παρότι επισήμως η ατζέντα των συνομιλιών του καθενός ήταν διαφορετική, ο στόχος ήταν ένας: η υπονόμευση και περικύκλωση πρωτίστως της Βενεζουέλας, αλλά και της Βολιβίας και του Εκουαδόρ.

Ολων προηγήθηκε ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, που είχε επαφές με Κολομβιανούς αξιωματούχους και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βενεζουέλας (την αγορά από τη Ρωσία εκ μέρους της Βενεζουέλας 24 μαχητικών «Σουχόι», 100.000 τουφεκιών «Καλάσνικοφ» και τη διαπραγμάτευση για την αγορά υποβρυχίων) και ισχυρίστηκε εντελώς προκλητικά ότι η πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες, «μπορεί ένα καταφέρει πλήγμα στις προσπάθειες οικοδόμησης σταθερότητας στη Λατινική Αμερική»!

Το πρόσχημα των ναρκωτικών

Το παιχνίδι υπονόμευσης και απομόνωσης της Βενεζουέλας συνέχισε λίγες ημέρες αργότερα ο Τζον Γουόλτερς, επαναφέροντας το «χαρτί των ναρκωτικών», που, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για επέμβαση, καθώς -αν είναι δυνατόν!- κατηγόρησε τον πρόεδρο Τσάβες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, ως ένα «μεγάλο διαμεσολαβητή» του εμπορίου κοκαΐνης προσθέτοντας ότι η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε «ασφαλές καταφύγιο» των ναρκω-εμπόρων που κατασκευάζουν την κοκαΐνη στη γειτονική Κολομβία και χρησιμοποιούν τον «ασφαλέστατο δίαυλο» της Βενεζουέλας για να διοχετεύσουν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, της Ευρώπης κυρίως. Αυτό που κάνει εξακριβωμένα το καθεστώς της Κολομβίας το «χρέωσε» στη Βενεζουέλα.

Αιτία για την ένταξη της Βενεζουέλας από το 2005 στη λίστα του «ναρκω-εμπορίου» ήταν η εκδίωξη των πρακτόρων της αμερικανικής DEA από το έδαφος της Βενεζουέλας, λόγω της υπονομευτικής και κατασκοπευτικής τους δράσης, τον Αύγουστο του 2005. Αφορμή, ένα πολύ «ύποπτο» περιστατικό.

Οι μεξικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετά από πληροφορίες της Ιντερπόλ, κατάσχεσαν στις 10 Απρίλη 2006 ένα αεροπλάνο DC-9 το οποίο μετέφερε 5,5 τόνους κοκαΐνης, «εμπορικής αξίας» τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μετάδοση της είδησης, που έκανε το γύρο του κόσμου, εμπεριείχε την επισήμανση ότι «τεράστια ποσότητα ναρκωτικών προερχόταν από το Καράκας της Βενεζουέλας».

Το αεροσκάφος DC-9, που ήταν καταχωρημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόταν όντως από το Καράκας, με αριθμό καταχώρισης N900SA. Εκανε αναγκαστική προσγείωση(;) στην πόλη Σιουδάδ δελ Κάρμεν στην επαρχία Καμπέτσε. Το DC-9, σε μπλε και άσπρο χρώμα, όπως ακριβώς των αμερικανικών αρχών ασφάλειας των μεταφορών και σήμα ακριβώς όπως το επίσημο σήμα με τον αμερικανικό αετό, φέρει την επιγραφή «Αεροσκάφος Σκάι Γουέι - Προστασία των Αμερικανικών Ουρανών» («Sky Way Aircraft - Protection of America's Skies»). Η «Σκάι Γουέι» έχει συνδεθεί με τις δραστηριότητες της σαουδαραβικής κυβέρνησης, της οικογένειας Μπους και φυσικά της CIA, με κυριότερη αποστολή τις «μυστικές πτήσεις» προς τις ακόμα πιο μυστικές φυλακές της.

Η αυλαία της πρόσφατης εκστρατείας υπονόμευσης κατά της Βενεζουέλας και πιθανώς προετοιμασίας ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης - εννοείται με την Κολομβία ως αιχμή του δόρατος - έκλεισε με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Ο Δούρειος Ιππος των παραστρατιωτικών

Επισήμως, το διμερές και περιφερειακό εμπόριο και η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC) ήταν το κύριο θέμα της επίσκεψης. Ζήτημα επίσης κρίσιμο για τις ΗΠΑ τόσο για οικονομικούς όσο και για γεωστρατηγικούς λόγους. Εξάλλου τόσο η Ράις όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους παρουσιάζουν τη συμφωνία ως ουσιώδες τμήμα της στήριξης ενός συμμάχου των ΗΠΑ σε μια περιοχή που η Ουάσιγκτον θεωρεί «σκληρή».

Αλλά πάντως η Ράις στήριξε πλήρως τον Αλβαρο Ουρίμπε τόσο όσον αφορά τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας του ορυμαγδού των αποκαλύψεων των διασυνδέσεων των αξιωματούχων της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου με τις παραστρατιωτικές ομάδες AUC, όσο και αναφορικά με την ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής των αιχμαλώτων των FARC με τους 500 περίπου κρατούμενους αντάρτες σε κολομβιανές φυλακές. Συμφωνία στην οποία κεντρικό διαμεσολαβητικό ρόλο έχει ο πρόεδρος Τσάβες έχοντας τη στήριξη όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής (πλην της Κολομβίας) καθώς και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με πρώτη τη Γαλλία.

Αυτό αποτέλεσε και το «πράσινο φως» για τη διαταγή εκ μέρους του Αλβαρο Ουρίμπε προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, αυθημερόν της αναχώρησης Ράις, να περικυκλώσουν τα στρατόπεδα των FARC στις ζούγκλες της χώρας. Μήπως η διαταγή αυτή δεν αφορά μόνο τις FARC; Αυτό ακριβώς εκτίμησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας: ΗΠΑ και Κολομβία «απεργάζονται μια συνωμοσία», ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η Μπογκοτά «ενεργεί ως πιόνι της Βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες, προσθέτοντας ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν συλλέξει οι αρχές της χώρας, είναι πιθανό, να υπάρξει μια «στρατιωτική πρόκληση» κατά της Βενεζουέλας.

«Στην Μπογκοτά υπάρχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι και Κολομβιανοί στρατιωτικοί, που συνωμοτούν εναντίον της Βενεζουέλας, που συνωμοτούν για να με δολοφονήσουν, για να αρχίσουν μία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τσάβες.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ένοπλης σύγκρουσης; Με τη δοκιμασμένη συνταγή των παραστρατιωτικών ομάδων που παρά τις διακηρύξεις του Ουρίμπε ουδόλως η δράση τους έχει παταχτεί. Εξάλλου, το 2004 περίπου 70 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν σε μαζική επιχείρηση στη Βενεζουέλα. Στόχος τους τότε η ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες και της Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Η εξάρθρωση του δικτύου δεν πτόησε Αμερικανούς και Κολομβιανούς και σήμερα ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες για δράση παραστρατιωτικών ομάδων, όπως οι «Μαύροι Αετοί», και στις δύο πλευρές των συνόρων. Στη Βενεζουέλα στις επαρχίες Ζούλια και Τάχιρα, άντρα της αμερικανοκίνητης αντιπολίτευσης, και στις ζούγκλες της Κολομβίας εναντίον του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος.

Ολα αυτά τα κατήγγειλε με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας την περασμένη Πέμπτη και υπογράμμισε ότι η χώρα του δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Τον ίδιο κίνδυνο επισήμανε και μέσα στη βδομάδα το ΚΚ Βενεζουέλας που απεύθυνε επείγουσα έκκληση προς όλες τις επαναστατικές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα Ευρύ Αντιιμπεριαλιστικό Εθνικό Μέτωπο για να αντιμετωπιστούν τα επιθετικά σχέδια και να υπερασπιστούν όχι μόνο την ακεραιότητα της χώρας, αλλά και την προοπτική της διαδικασίας αλλαγών που έχει ξεκινήσει.


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο επίθεσης από Κολομβία και ΗΠΑ(2010-07-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική πίεση(2008-03-09 00:00:00.0)
Νέα προσχήματα επιθετικότητας(2008-01-22 00:00:00.0)
Αλβαρο Ουρίμπε(2007-12-23 00:00:00.0)
Περιφερειακή συνεργασία και εμπόδια στην ανθρωπιστική ανταλλαγή(2007-10-13 00:00:00.0)
Στρατηγική διάχυσης(2005-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ