Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Τα 10.000 νόμιμα φύλλα και το 1ο παράνομο, το 1968

Το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη», το Μάρτη του 1968
Το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη», το Μάρτη του 1968
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση το φύλλο της 12/2/2008 του «Ριζοσπάστη».

Αυτό το νούμερο, 10.000, με γέμισε χαρά και υπερηφάνεια για το Κόμμα μας, όπως πιστεύω και χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος, του ΚΚΕ, που έχει σχεδόν 100 χρόνια από την ίδρυσή του με πολύπλευρη αγωνιστική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια σε νόμιμη δράση, μα και σε παράνομη. Υπήρξε το Κόμμα μας οργανωτής στους μεγάλους λαϊκούς αγώνες, ο κύριος αιμοδότης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Το φύλλο της 12/2/2008 μού έφερε στη μνήμη το πώς οι κομμουνιστές, στελέχη και μέλη, έδρασαν στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας (1967 - 1974) και ποιο ρόλο έπαιξαν στην έκδοση του πρώτου φύλλου του παράνομου «Ριζοσπάστη» την 1/3/1968, που παρουσιάζει τα πραγματικά στοιχεία της 12ης πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ, τη σύγκρουση θέσεων και απόψεων με τους αναθεωρητές του λεγόμενου «ΚΚΕ εσ.», διασπαστές και λιποτάκτες.

Δίνω στοιχεία από αφήγηση του αείμνηστου σ. Γιάννη Νικολόπουλου. Με αυτόν τον σύντροφο βγήκαμε μαζί από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας και κινηθήκαμε γρήγορα για τη συγκρότηση της παράνομης Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (ΚΟΑ).

Μερικά ιστορικά στοιχεία για την έκδοση του «Ριζοσπάστη»

Το Φλεβάρη του 1968 έγινε στο εξωτερικό η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις εργασίες της εκδηλώθηκε ανοιχτά η σύγκρουση μέσα στην ΚΕ και σε όλο το Κόμμα, των φραξιονιστών, αναθεωρητών με τη μαρξιστική - λενινιστική πλειοψηφία στην ΚΕ του Κόμματος.

Η σύγκρουση αυτή πρωτοεκδηλώθηκε με τη μορφή του αναθεωρητισμού στην 10η Ολομέλεια, καθώς και στην 11η Ολομέλεια και κορυφώθηκε στη 12η Ολομέλεια.

Οι αναθεωρητές, με επικεφαλής τον Παρτσαλίδη, αποσπάστηκαν και έφτιαξαν την «Ενωτική Κεντρική Επιτροπή», η οποία με γράμμα της καλούσε να συμπαραταχτεί μαζί της η πλειοψηφία του «Γραφείου Εσωτερικού», που ευνόησε τη διάσπαση, ξεχώρισε τη θέση του και προσπαθούσε να περάσει στις Οργανώσεις του Κόμματος στο εσωτερικό της χώρας το φραξιονισμό και αναθεωρητισμό της.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 10.000 νόμιμα φύλλα Ο «Ρ» άντεξε και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δίκαια της εργατικής τάξης, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγωνιστών δημοσιογράφων που ανέδειξε στη μακριά και δύσκολη πορεία του
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 10.000 νόμιμα φύλλα Ο «Ρ» άντεξε και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δίκαια της εργατικής τάξης, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγωνιστών δημοσιογράφων που ανέδειξε στη μακριά και δύσκολη πορεία του
Ο πονηρός όμως και έμπειρος Δ. Παρτσαλίδης, στο επαίσχυντο αυτό γράμμα του, έδινε και άλλη λύση. Εγραφε πως εάν οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν μέσα στην Ελλάδα να συμπαραταχτεί το «Γραφείο Εσωτερικού» με την «Ενωτική Κεντρική Επιτροπή», δηλαδή δεν μπορούσε να καταγγείλει τις θέσεις της 12ης Ολομέλειας και ταυτόχρονα να εκφράσει εκείνη τη στιγμή τη συμπαράστασή του με την «Ενωτική ΚΕ» (του Παρτσαλίδη), τότε να εξέφραζε μόνο τη διαφωνία του και ας κρατούσε «ουδετερότητα».

Ενωτικά! Το κόλπο τους αποκάλυψε σε ανύποπτη στιγμή, ο Λευτέρης Βουτσάς, ένα από τα στελέχη του αναθεωρητισμού. Ο Βουτσάς, που τότε βρισκόταν εξόριστος στη Λέρο, μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση του Παρτσαλίδη και των άλλων, αναφώνησε: «Επρεπε να είχε γίνει μερικά χρόνια πριν»! Γνώριζε, βέβαια, ότι χρόνια πριν οι αναθεωρητές μεθόδευαν και προωθούσαν τις θέσεις τους κατά του ΚΚΕ.

Το «Γραφείο του Εσωτερικού» το αποτελούσαν, κατά πλειοψηφία, οι Δρακόπουλος, Ν. Καρράς, Μπριλλάκης (ο Βέττας λούφαξε από την πρώτη μέρα της δικτατορίας).

Ετσι διαμορφώθηκε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, τραγική για τις ΚΟ στο εσωτερικό της χώρας.

Το γράμμα που αναφέρω πιο πάνω, του Παρτσαλίδη προς τον Δρακόπουλο, είχε πέσει στα χέρια του Γιάννη Γιάνναρη. Οταν το πήρε, συναντηθήκαμε και μου το διάβασε. Του είπα ότι πρέπει να το στείλει έξω στο ΠΓ.

Η «Φωνή της Αλήθειας», παρά το κλείσιμο του Σταθμού στο Βουκουρέστι από τους Ρουμάνους, λειτούργησε σε μερικές μέρες στο έδαφος της Λαοκρατικής Γερμανίας.

Εμείς από δω στέλναμε την «Αδούλωτη Αθήνα» και ο Ρ/Σ η «Φωνή της Αλήθειας» μετέδιδε τα υλικά της.

Το φύλλο, μετά την 12η Ολομέλεια, της «Αδούλωτης Αθήνας», είχε και τις θέσεις της ΚΟΑ για αποδοχή των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας και συμπαράταξη με την ΚΕ του Κόμματος και το ΠΓ, που αναγνώριζε ως μόνα καθοδηγητικά όργανά της, με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, που επισημαίνει το γεγονός ότι το ΠΓ καθοδηγεί απευθείας την ΚΟΑ.

Το κλιμάκιο Δρακόπουλου σε μια συζήτηση που έγινε κάπου στη Γλυφάδα με τους: Δρακόπουλο, Καρρά, Κυριακίδη, Νικολόπουλο, Γιάνναρη, αποφάσισε να συγκροτηθεί Γραφείο με: γραμματέα τον Ν. Κυριακίδη, και τους Γ. Γιάνναρη, Φώφη Λαζάρου, Δάμπαση Ανδρέα.

Το Γραφείο της ΚΟΑ στην πρώτη συνεδρίασή του αποφάσισε τη δημιουργία Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και την έκδοση της «Αδούλωτης Αθήνας», με υπεύθυνο τον σ. Γιώργη Μωραΐτη, που από εκεί και πέρα κυκλοφορούσε στις ΚΟ, όπου είχαμε συγκροτήσει.

Αυτές οι ενέργειες ήταν αντίθετες με τις θέσεις και απόψεις του τότε κλιμακίου Δρακόπουλου. Αυτοί υποστήριζαν Κομματικές Οργανώσεις της ΕΔΑ. Τα μισά μέλη του Γραφείου (Κυριακίδης - Γιάνναρης) είχαν εντελώς διαφορετική αντίληψη, πήραν την ευθύνη και προχώρησαν, στηριγμένοι στην απόφαση της 11ης Ολομέλειας της ΚΕ. Πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη, κάπου στη Βάρη, όπου έγινε ανάλυση της απόφασης από τον Ν. Κυριακίδη. Σ' αυτήν συμμετείχαν: Κυριακίδης, Γιάνναρης, Λαζάρου, Παπαναστασίου, Βελισσάρης, Γκόγκογλου. Εγινε καταμερισμός της δουλειάς και αποφασίσαμε τη συγκρότηση παράνομων ΚΟ του ΚΚΕ.

Ο Δρακόπουλος χρησιμοποιούσε μια ομάδα νεολαίους, έβγαζε ένα έντυπο με τίτλο «Ελεύθερη Ελλάδα» και ήταν το μόνο παράνομο έντυπο μέχρι που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη 1967 η «Αδούλωτη Αθήνα». Ο σ. Χρήστος Λογαράς συνδέθηκε με το Γραφείο της ΚΟΑ, όπως και η Κομματική Ομάδα που έβγαζε τη «Λευτεριά».

Σύντομα, το Γραφείο της ΚΟΑ κατάφερε και έλυσε τα δύσκολα προβλήματα και φυσικά με την έκδοση της «Αδούλωτης Αθήνας» μπόρεσε και συσπείρωσε τις κομματικές δυνάμεις. Και τούτο, γιατί υπήρχαν δυνάμεις που δεν πειθάρχησαν στην απόφαση της 8ης Ολομέλειας του 1958, δεν αυτοδιαλύθηκαν, και αποτέλεσαν τον πυρήνα στη συγκρότηση Κομματικών Οργανώσεων στην περίοδο της δικτατορίας.

Με την «Αδούλωτη Αθήνα» βγήκε στο προσκήνιο η γενικότερη παρουσία, αγωνιστική, πολιτική και η δράση της ΚΟΑ, ενώ ο Ρ/Σ της «Φωνής της Αλήθειας» την πρόβαλε, αφού η ΚΟΑ ήταν και είναι η μεγαλύτερη κομματική οργάνωση του ΚΚΕ.

Ετσι έπαψε πια το μονοπώλιο της πληροφόρησης του λαού από το έντυπο του Δρακόπουλου και του «Γραφείου Εσωτερικού». Μέσω του εντύπου της ΚΟΑ, η πληροφόρηση περνούσε στην ΚΕ και στο ΠΓ του Κόμματος. Τον Οκτώβρη 1967 συλλαμβάνεται ο σ. Ν. Κυριακίδης. Σε συνέχεια ανασυγκροτήθηκε το Γραφείο της ΚΟΑ με γραμματέα τον Γ. Γιάνναρη.

Και μια αποστολή

Η σπουδαιότητα της παραπάνω εκδοτικής μας επιτυχίας φάνηκε από την 12η Ολομέλεια (Φλεβάρης 1968) και την έκδοση του «Ριζοσπάστη», που βγήκε και κυκλοφόρησε μέσω ενός εφεδρικού μηχανισμού της ΚΟΑ.

Αυτά σε γενικές γραμμές για την «Αδούλωτη Αθήνα» και την έκδοση του «Ριζοσπάστη».

Μας προβλημάτισε σοβαρά η έκδοση του «Ριζοσπάστη» και καταλήξαμε πως το Γραφείο της ΚΟΑ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση του «Ριζοσπάστη» πριν βγάλει ο Δρακόπουλος. Φυσικά, δεν ήταν εύκολο σ' αυτόν να προχωρήσει, δεν είχε μηχανισμό καθόλου, ούτε και δύναμη.

Στην σ. Τζένη εξήγησα το δρομολόγιο Ρώμη - Παρίσι - Βουδαπέστη και κατά καλή τύχη ο σ. Γραμματέας της ΚΝΕ Ιταλίας, που συνάντησε την Τζένη, τη βοήθησε πώς θα πάει για να συναντήσει το Πολιτικό Γραφείο.

Τελικά, η Τζένη πήρε τα υλικά και έφυγε. Την άλλη κιόλας μέρα έφυγε για το Παρίσι και πήγε κατευθείαν στην «Ουμανιτέ». Την υποδέχτηκαν με συγκίνηση και την έφεραν σε επαφή, πολύ σύντομα, με αντιπρόσωπο του ΚΚΕ, ο οποίος αμέσως φρόντισε και την έστειλε στη Βουδαπέστη και συνάντησε τον Κ. Κολιγιάννη, τον Λ. Στρίγκο κ.ά. Το ΠΓ τη δέχτηκε με συγκίνηση. Οταν είδαν τον «Ριζοσπάστη», δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.

Η αποστολή της Τζένης είχε στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

Στο σημείωμα που είχα στείλει στο ΠΓ ζητούσα να δοθεί ο «Ριζοσπάστης» αμέσως στο Ρ/Σ «Φωνή της Αλήθειας», για να βεβαιωθούμε για την επιτυχία της αποστολής και την τύχη της κοπέλας. Και να στείλουν χρήματα.

Ο Ρ/Σ από την επομένη της επαφής της Τζένης με το ΠΓ άρχισε να μεταδίδει και την είδηση της παράνομης κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» στην Ελλάδα και το περιεχόμενό του, που ομολογουμένως ορισμένα σημεία του ήταν πολύ αιχμηρά ενάντια στην προβοκατόρικη συμπεριφορά απέναντι στο Κόμμα από τους φραξιονιστές - αναθεωρητές.


Νίκος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ