Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδραστικό «μπέρδεμα» του ΣΕΑ

Με την αντιδραστική πολιτική του δικομματισμού για το χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας συντάσσεται, ουσιαστικά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σε ανακοίνωσή του για τους λόφους Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικοί χώροι, ακυρώνοντας το διαχρονικό χαρακτήρα τους ως ελεύθερων χώρων περιπάτου.

Επικεντρώνοντας στην αρχαιολογική φυσιογνωμία των λόφων - λες και κάποιος την απειλεί - με αφορμή δεντροφυτεύσεις, ο ΣΕΑ μιλά για «καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου βάσει της αρχαιολογικής νομοθεσίας και του Συντάγματος», για «απαξίωση ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου εξέχουσας ιστορικής σημασίας», «κατασυκοφάντηση και δίωξη των υπαλλήλων της Υπηρεσίας», κ.ά.

Ο ΣΕΑ προσπερνά το μείζον γεγονός (βλ. «Ρ» 27/10/2007) ότι ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικού αποκλείει τη χρήση που είχε για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης και μάλιστα σήμερα που ο όρος «ελεύθεροι χώροι» μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. Ο ΣΕΑ οφείλει να γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι άλλοι είναι οι εχθροί της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ