Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

Στις πιο βρώμικες, επικίνδυνες και απαιτητικές εργασίες στα κράτη - μέλη της ΕΕ απασχολούνται κυρίως μετανάστες. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι τόσο βάρβαρες που τους οδηγούν μέχρι την εξάντληση. Οι μετανάστες στην ΕΕ των «15» που απασχολούνται σε εργασίες «του ποδαριού» σε τομείς όπως η γεωργία και η κηπευτική, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη, οι οικιακές εργασίες, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και σε άλλα επαγγέλματα χαμηλών δεξιοτήτων - δηλαδή σε αυτό λέμε χαμαλοδουλειές - υπολογίζονται σε 4,4 έως 5,5 εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός, όπως παραδέχονται και οι επίσημοι φορείς, είναι υποπολλαπλάσιος του πραγματικού, λόγω έλλειψης στοιχείων. Γι' αυτού του είδους τις εργασίες το ευρωενωσιακό κεφάλαιο έχει θεσπίσει τον όρο «λαθραία εργασία».

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Οι διαπιστώσεις συνοδεύονται από την υποκριτική ανησυχία για την τύχη των μεταναστών, καθώς δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη για τις ευθύνες των κυρίαρχων κρατών της ΕΕ που με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους συμμετείχαν, πρώτα, στον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια στη βάρβαρη εκμετάλλευσή τους, δημιουργώντας έτσι τους σύγχρονους δούλους στον - επίσης σύγχρονο - ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Αποκαλυπτική είναι και η διαπίστωση ότι «οι μετανάστες συχνά απασχολούνται σε υψηλά ποσοστά σε εργασίες βρώμικες, επικίνδυνες και απαιτητικές (γνωστές ως "3D jobs") και σε τομείς υψηλού κινδύνου. Ενώ η εργασία τους συχνά χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, άσχημες συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές».

Στο κεφάλαιο για την «επίδραση των συνθηκών εργασίας στην υγεία και ασφάλεια των μεταναστών», η Εκθεση αναφέρει: «Οι μετανάστες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετους κινδύνους στην υγεία και την ασφάλεια λόγω της σχετικά σύντομης περιόδου απασχόλησης στις χώρες υποδοχής και της περιορισμένης γνώσης τους σχετικά με τα υπάρχοντα συστήματα υγείας και ασφάλειας. Αναφέρουν επίσης ότι υφίστανται παρενόχληση πιο συχνά από ό,τι οι ντόπιοι συνάδελφοί τους. Σε συνδυασμό με τις δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, μια προφανής επίπτωση είναι τα υψηλότερα ποσοστά άγχους και εξάντλησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ