Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναποδογύρισμα της Ιστορίας

Στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Ρένας Θεολογίδου «ΡΙΜΕΪΚ» του Σαββάτου, 2/2/08, ανάμεσα σε συνομιλητές που μας πρόσφεραν πραγματικά την ιστορική τους γνώση, σχετικά με την περίοδο 1941 - 1950 στη χώρα μας (και μετά απ' αυτήν), ήταν και ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μαραντζίδης (Ν.Μ.).

Κάθε μαχητής και γνώστης της αθάνατης ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της Ιστορίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) θα ένιωσε σίγουρα αγανάκτηση με τα εξακολουθητικά ψέματα και τη συνειδητή στρέβλωση γεγονότων από τον παραπάνω καθηγητή! Δεν υπήρξε θέμα της συζήτησης στο οποίο να διέκρινε κανείς κάποια στοιχειώδη αντικειμενικότητα του παραπάνω κυρίου (που «διδάσκει» στα Ελληνόπουλα την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας!!).

Θα δώσω δύο μόνο από τα πολλά, τα πιο χτυπητά σημεία που, η συνειδητή στρέβλωση του κ. Ν.Μ., ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας:

Πρώτο: Μιλώντας με μη αποκρυπτόμενη ασέβεια για τον αρχικαπετάνιο της Εθνικής μας Αντίστασης ΑΡΗ και «ερμηνεύοντας» το λόγο που αυτός και ο ΕΛΑΣ κυριάρχησε στη συνείδηση των Ελλήνων - σε σχέση με τον αρχηγό του ΕΔΕΣ Ναπ. Ζέρβα και τον Δ. Ψαρρό της ΕΚΚΑ/5-42, το απέδωσε, όχι στην τεράστια εθελοντική παλλαϊκή ένταξη του λαού μας στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αλλά στο... μπαράζ ιστορικών δημοσιευμάτων αριστερών συγγραφέων και μαχητών της ίδιας πλευράς που, δεν άφησε περιθώρια να φανεί ο Ναπ. Ζέρβας και ο Δημ. Ψαρρός, καθώς και άλλοι «αντιστασιακοί» εθνικόφρονες!

Ο ίδιος γνωρίζει, φυσικά, ότι για μια σχεδόν 30ετία, πλήρη ελευθερία να γράφουν και να διαστρεβλώνουν γεγονότα είχαν οι όποιοι κονδυλοφόροι των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων, ενώ αριστεροί συγγραφείς και μαχητές της ΕΑΜικής αντίστασης βρίσκονταν στα στρατόπεδα και τις φυλακές ή τους ήταν αδύνατο να παρουσιάσουν δημόσια το έργο τους, ιδιαίτερα όταν αναφέρονταν στην Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Γι' αυτό ένας μικρός μόνο αριθμός αγωνιστών κατάφερε στην περίοδο αυτή να παρουσιάσει το έργο του, ιδιαίτερα για την περίοδο 1941 - 1950.

Τώρα, κατόπιν εορτής, ό,τι παρέλειψαν οι ιδεολογικοί πρόγονοι του κ.Ν.Μ., «πρέπει» προφανώς να καλυφθεί - πληθωρικά - από τον ίδιο, σε βάρος της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων. Ο κ. Ν.Μ. «ξεχνά» ότι ενώ ο ΕΛΑΣ ήταν εντελώς ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ στρατός, αντίθετα ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ/5-42 με αρχηγούς τους Ναπ. Ζέρβα και Δημ. Ψαρρό ήταν εντελώς μισθοφορικές δυνάμεις χρηματοδοτούμενες από τους Αγγλους για δικά τους συμφέροντα. Ο Ναπ. Ζέρβας αφού πήρε μια προκαταβολή σε χρυσές λίρες από τους Αγγλους τις ξόδεψε - για ιδιωτικούς λόγους - έτσι που, τελικά, βγήκε στο βουνό όταν οι Αγγλοι τον απείλησαν ότι θα καταγγείλουν - απ' τα ραδιόφωνα - ότι τους έφαγε τις λίρες. Η ΕΚΚΑ/5-52 άργησε να παρουσιαστεί στη Στερεά διότι «ο Ψαρρός - για ν' αρχίσει - ήθελε να έχει προετοιμάσει τα πάντα, εξοπλισμό, τροφοδοσία, οικονομικά μέσα. Ηθελε όλ' αυτά να του ριχτούν με αλεξίπτωτα από τους Αγγλους» (Τρ. Γεροζήσης: Το Σώμα των αξιωματικών, τόμος β', σελ. 597). Ετσι άρχισε τον ένοπλο αγώνα με την ΕΚΚΑ 5/42 στο Χρισσό Παρνασσίδας στις...20 Απρίλη 1943!! Οταν το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με απόλυτο εθελοντισμό διέθετε ήδη στη Στερεά σχεδόν 2.000 ΕΛΑΣίτες και το ΕΑΜ είχε απλωθεί σ' ολόκληρη τη χώρα...

Παρ' όλ' αυτά, ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ οι αντιστασιακές Οργανώσεις (ΕΑΜ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ/5-42) και η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Ελλάδα, υποχρεώθηκαν να αποκηρύξουν τον ΕΔΕΣ Αθήνας ως προδοτικό. Τι είχαν λοιπόν να γράψουν οι «μη αριστεροί» ιστορικοί συγγραφείς; Τα παραμύθια του κ.Ν.Μ;

Απόλυτη αντιστροφή της αλήθειας

Ενα δεύτερο σχόλιο του κ.Ν.Μ. που φτάνει στα όρια του γελοίου είναι η κατασκευασμένη «άποψη» για τα μικρά παιδιά που μετέφερε ο ΔΣΕ στις γειτονικές λαϊκές δημοκρατίες, σώζοντάς τα από τα δολοφονικά όπλα και τις βόμβες ναπάλμ του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και - ταυτόχρονα - από την αρρώστια, τη γύμνια, την αμορφωσιά, την πείνα και τα κολαστήρια της Φρειδερίκης.

Ο κ.Ν.Μ. ανακάλυψε «το λόγο» αυτής της μεταφοράς: Πρώτο ο «ΔΣΕ» είχε δυσκολίες στη στρατολογία μαχητών. Γι' αυτό μετέφερε ανήλικα παιδιά στο εξωτερικό, ώστε όταν... μεγαλώσουν!!! να γίνουν μαχητές του ΔΣΕ». Αυτά ισχυρίζεται ο κ. Μ. Και μια ακόμα χειρότερη επινόηση:

«Ο ΔΣΕ στρατολογούσε και γυναίκες. Τους έπαιρνε λοιπόν τα παιδιά για να τις εκβιάζει να μένουν και να πολεμούν στο ΔΣΕ με απειλές σε βάρος των παιδιών τους!!». Αμφιβάλλω αν, στον μισό και πάνω αιώνα που πέρασε από τότε, βρέθηκε άτομο με τέτοια νοσηρή νοοτροπία ώστε, να κατασκευάζει παρόμοια μυθεύματα! Θ' άξιζε να αφιερώσουμε στον... καθηγητή, ιστορικό, μια φωτογραφία παιδιών και νηπίων, καθώς μεταφέρονταν απ' την Ελλάδα στους τόπους σωτηρίας τους, για να μας.... φωτίσει, πότε υπολόγιζε ότι νήπια και παιδάκια θα γίνονταν μαχητές του ΔΣΕ.

Από τις τοποθετήσεις του κ.Ν.Μ. συγκράτησα, όχι την ιστορική του γνώση και αντικειμενικότητα, αλλά μια πρωτόγονη εμπάθεια που ακυρώνει κάθε ιστορική συμβολή. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι, όχι μόνον δεν υπάρχει κάποια αντικειμενικότητα στον κ.Ν.Μ., αλλά, από χρόνο σε χρόνο, κατρακυλά σε συνειδητή στρέβλωση της αληθινής ιστορίας. Συνεπώς μού είναι αδύνατο να κλείσω τη διαμαρτυρία μου αυτή με τη συνήθη διατύπωση «άξιος ο μισθός του», θα ήταν άδικο.

Συντροφικά

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ