Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η ΕΕ στρώνει το χαλί της ανεξαρτησίας

Συμφώνησαν στην αποστολή «αστυνομικής και δικαστικής δύναμης» 1.800 ατόμων

Διχασμένο το εκλογικό σώμα της Σερβίας

Associated Press

Διχασμένο το εκλογικό σώμα της Σερβίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με την αποχή της Κύπρου, που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι χώρες της ΕΕ έδωσαν χτες το απόγευμα την έγκρισή τους για την ανάπτυξη της αποστολής 1.800 ατόμων στην περιοχή. Η προκαταρκτική απόφαση της ΕΕ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στις 18 του Φλεβάρη, πάρθηκε την επομένη της εκλογικής νίκης του φιλοδυτικού Μπόρις Τάντιτς στις σερβικές προεδρικές εκλογές, ενώ τις επόμενες μέρες ή βδομάδες αναμένεται η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου...

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ υποστήριζαν ότι η χτεσινή απόφαση συνιστά οικονομική και νομική στήριξη στην ανάπτυξη της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής της στην περιοχή, υπονοώντας πως περιμένουν πλέον τις εξελίξεις απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, αφού τα τελευταία σενάρια έφεραν την Πρίστινα να κηρύσσει την ανεξαρτησία της την Κυριακή 17 του Φλεβάρη, δηλαδή μία μέρα πριν την επόμενη υπουργική σύνοδο της ΕΕ.

Η προχτεσινή επανεκλογή του φιλοδυτικού Τάντιτς στην Προεδρία της Σερβίας με 50,5%, έναντι 47,9% που πήρε ο φιλορώσος αντίπαλός του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προκάλεσε ευφορία σε ΗΠΑ και ΕΕ, που θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως αντικατοπτρισμό της βούλησης του σερβικού λαού για ένταξη στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει τους Σέρβους διχασμένους ανάμεσα στην έως τώρα πολιτική της φιλοδυτικής κυβέρνησης και στην πολιτική μίας αντιπολίτευσης που διστάζει να αντιταχθεί ξεκάθαρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αντιπροτείνοντας σαν «πανάκεια» την ανάπτυξη πολύπλευρων στρατηγικών σχέσεων με τη Μόσχα...

Ο Τάντιτς βολεύει το Κρεμλίνο

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Μόσχα κάθε άλλο παρά δείχνουν προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σερβία. Ετσι θεωρούν πως σωστά η Μόσχα δεν επέλεξε πλευρά σ' αυτές τις εκλογές, προσπαθώντας να κερδίσει και από τους δύο υποψηφίους, σφραγίζοντας αυτήν την επιλογή της με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε με τη σερβική ηγεσία, υπό τον Μπ. Τάντιτς.

Οπως εκτιμά ο Β. Γκούτνικ, υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ρωσικού Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων, εάν νικούσε ο «φιλορώσος» Τ. Νίκολιτς τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η Ρωσία θα ήταν περισσότερα. «Η υποστήριξη από τη Ρωσία αυτού του ριζοσπάστη πολιτικού θα σήμαινε την όξυνση της έντασης με την ΕΕ», σημειώνει ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο Κ. Κοσάτσιεφ, επικεφαλής της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Κρατικής Δούμας, υπογράμμισε πως η Ρωσία «κράτησε ολοφάνερα ουδέτερη στάση» στις σερβικές εκλογές, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως «είναι έτοιμη να δουλέψει με οποιονδήποτε νικητή». Ο ίδιος σημείωσε πως είναι «απλοϊκοί» οι χαρακτηρισμοί «φιλοδυτικός» και «φιλορώσος», που χρησιμοποιήθηκαν για τους δύο υποψηφίους, υπενθυμίζοντας την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας παραμονές των εκλογών.

Την ίδια ώρα ο Κοσάτσιεφ απείλησε πως σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και πιθανής αναγνώρισής του από δυτικά κράτη, η Ρωσία μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγιση που έχει απέναντι σε άλλες περιοχές που έχουν αυτοανακηρυχτεί κράτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που μετέδωσε την παραπάνω είδηση, λόγος γίνεται για τις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία και της Υπερδνειστερίας, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ