Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Συγκρούσεις και παρέμβαση της Γαλλίας

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Η Γαλλία αναμείχθηκε για μία ακόμη φορά στρατιωτικά στις ένοπλες συγκρούσεις που συνταράσσουν το κεντροαφρικανικό Τσαντ απ' το τέλος της περασμένης βδομάδας, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος του Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί. Η γαλλική στρατιωτική δύναμη, περίπου 1.200 ανδρών, που βρίσκεται μόνιμα στην κεντροαφρικανική χώρα, δεν περιορίστηκε μόνο στην ασφαλή διαφυγή των διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και στο βομβαρδισμό θέσεων ανταρτών (σύμφωνα με καταγγελίες των τελευταίων).

Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες, που το Σάββατο μπήκαν στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, αποχώρησαν προχτές βράδυ ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για τακτική υποχώρηση για να απομακρυνθούν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι. Οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδιδαν πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα Ντζαμένα παρέμενε έκρυθμη έως χτες, οπότε ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στρατού-ανταρτών. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως στην Ντζαμένα σκοτώθηκαν «πολλοί άμαχοι» και ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 500 άλλοι...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «κάλυψε» τις στρατιωτικές ενέργειες της Γαλλίας αλλά και την επικείμενη αποστολή 3.700 στρατιωτών του Ευρωστρατού στο Τσαντ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των ανταρτών. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ανακοίνωσε ότι ώσπου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή «παγώνει» η ανάπτυξη του Ευρωστρατού στο Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ