Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Χοσέ Μαρτί

Σύσσωμος ο κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, τίμησε τον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί
Σύσσωμος ο κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, τίμησε τον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί
ABANA.--

Χιλιάδες νεαροί Κουβανοί μαζί με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο, και άλλους ηγέτες της Κουβανικής Επανάστασης πορεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στην καθιερωμένη λαμπαδηδρομία προς την πλατεία της Επανάστασης για να γιορτάσουν την 155η επέτειο γέννησης του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί, μεγάλου στοχαστή, ποιητή και επαναστάτη της Κούβας. Ο Χοσέ Μαρτί από πολύ μικρή ηλικία υπερασπίστηκε σθεναρά την ανεξαρτησία της χώρας και είναι σημαντική η παρακαταθήκη του και στη διαμόρφωση της διεθνιστικής πολιτικής της Κούβας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Αβάνας, όπου οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του φοιτητή κομμουνιστή Χούλιο Αντόνιο Μέλα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φοιτητών (FEU), Ανταλμπέρτο Ερνάντες, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κουβανικής νεολαίας στην επανάσταση.

Ακολούθως, οι χιλιάδες Κουβανοί πορεύτηκαν στην κεντρική Αβάνα, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο, στα ερείπια λατομείου, στο οποίο το 1869 ο τότε 16χρονος Χοσέ Μαρτί είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα για τις επαναστατικές του δραστηριότητες. Στη μνημείο αυτό ο Ραούλ Κάστρο κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του κουβανικού λαού και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Φόρο τιμής στον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί απέτισε και ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, με μήνυμά του, που δημοσιεύτηκε χτες στον κουβανικό Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ