Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Νεγκροπόντε παραδέχτηκε τη χρήση βασανιστηρίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ημερολόγιο αλληλοδιαψεύσεων θα πρέπει να κρατά κανείς όσον αφορά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων: Σε συνέντευξή του στην πολιτική επιθεώρηση National Journal, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Νεγκροπόντε, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του «εικονικού πνιγμού» μεταξύ των άλλων τεχνικών, δηλαδή βασανιστηρίων, κατά τη διάρκεια των βίαιων ανακρίσεων. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που παραδέχεται τη χρήση βασανιστηρίων, την οποία «μετά βδελυγμίας» έχει απορρίψει ο Αμερικανός Πρόεδρος, απαντώντας στην παγκόσμια κατακραυγή που ακολούθησε τις αποκαλύψεις το 2005. Πάντως, ο Νεγκρεπόντε παρά την παραδοχή του προσθέτει ότι η «τεχνική αυτή δε χρησιμοποιείται πλέον».

Το τραγελαφικό είναι ότι μερικές μέρες πριν ο Μάικ ΜακΚόνελ διάδοχος του Νεγκρεπόντε, ως επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, είχε δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η τεχνική, την οποία είχε χαρακτηρίσει βασανιστήριο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η CIA αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατέστρεψε βίντεο με σκηνές από ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση το 2005, στις οποίες οι ανακριτές χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η τεχνική του εικονικού πνιγμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ