Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πτυχία» από τα ΜακΝτόναλντς!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προσεχώς πιστοποιητικά εκπαίδευσης εθνικώς αναγνωρισμένα, αντίστοιχα των απολυτηρίων, θα λαμβάνουν οι Βρετανοί και από τα Mc Donald's... Είναι η «ριζοσπαστική αλλαγή» που ευαγγελίζεται ότι προωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Είναι φανερό ότι με αυτή παραδίδεται ακόμη και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο κεφάλαιο, παρουσιάζοντας τέτοιου είδους «προγράμματα κατάρτισης και δεξιότητες» ως εκπαίδευση. Αλλωστε, με τα υποτιθέμενα «ειδικά προγράμματα» που χρηματοδοτούν οι επιχειρήσεις στη Βρετανία έχουν αλώσει κυριολεκτικά το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευνόητο, λοιπόν, ότι μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάνουν λόγο για «ορόσημο» στον τομέα της Παιδείας και τονίζουν ότι έτσι θα αναδεικνύονται καλύτερα οι δυνατότητες των εργαζομένων. Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών και τα χαρακτηρίζουν «περιορισμένης εμβέλειας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, εκτός από τα αμερικανικής προέλευσης ταχυφαγεία, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες, ιδιωτικές εννοείται, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν εθνικώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, βασισμένα στο «πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχουν στους εργαζομένους τους», με την περιβόητη συλλογή «πιστωτικών μονάδων» που εμφανίζονται ότι θα μπορούν «να οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση ή σε μία τεχνική σχολή».

Σε ό,τι αφορά τη δομή των προγραμμάτων, στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η βασική εκπαίδευση διοίκησης ενός υποκαταστήματος. Οι εργαζόμενοι θα διδάσκονται υποτίθεται «σωστή διοίκηση των Mc Donald's, από την υγιεινή μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών».

Παράλληλα, η σιδηροδρομική εταιρεία Network Rail, που ουσιαστικά αναλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά έργα των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, θα «εκπαιδεύει» μηχανικούς, ενώ προγράμματα μηχανικών αεροσκαφών και εκπαίδευσης αεροσυνοδών θα δίνει η εταιρεία Flybe. Ολα αυτά στην ...απελευθερωμένη αγορά, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, που καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική εκπαίδευση και τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ