Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν ότι διαφωνούν

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες. Μιλούν ανοιχτά για φράξιες και διγλωσσία. Υπονοούν διαγραφές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ. Τα στρατόπεδα Παπανδρέου και Βενιζέλου ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο της σύγκρουσής τους, στέλνοντας αμφότερα «μηνύματα» στον εσωκομματικό αντίπαλο. Τωρινό πρόσχημα τριβής η δημιουργία ή μη ενός «ομίλου προβληματισμού». Οι προεδρικοί έμμεσα απειλούν με διαγραφές, ενώ οι βενιζελικοί διαχέουν ότι στο ΠΑΣΟΚ διανύουν φάση ρήξης που μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση.

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Ε. Βενιζέλο να μην προχωρήσει - όπως θέλει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης - σ' αυτό τον όμιλο με πανελλαδικό μηχανισμό. Οτι δε θα ανεχτεί «κόμμα μέσα στο κόμμα» (θέση που επαναλαμβανόταν και χτες διαρκώς από τη Χ. Τρικούπη) κι ότι καθένας με τις πράξεις του αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα κινηθεί εντός καταστατικού και διόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου του, επιμένοντας να φλερτάρει με το ενδεχόμενο διαγραφής (και «θυματοποίησής» του).

Αναπαράγοντας τη γραμμή Παπανδρέου (και τις αγωνίες του για την «κουτάλα»), ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιούσε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», να «μη θεωρεί κανείς ότι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα ομόσπονδο κόμμα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο τότε δε θα είναι ποτέ κόμμα εξουσίας. `Η μαζί μαζί, ή χώρια χώρια. Και μαζί και λίγο έτσι και λίγο αλλιώς και άλλα λέμε σήμερα, άλλα κάνουμε αύριο, αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να έχει μια δυναμική το κίνημά μας».

Ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 έλεγε ότι ο Βενιζέλος πρέπει να δει πόσο και πώς μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση - πρόκληση του Παπανδρέου, διότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για υπεκφυγές, διγλωσσίες και διάσταση λόγων και έργων». Πως όταν «ο ένας πάει μπροστά, και ο άλλος τον τραβάει πίσω, καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει δυσκολία για το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και να εκφράσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έλεγε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι «φραξιονιστική δουλιά ποτέ δεν επιτρέπεται» και «οτιδήποτε θίγει την ενότητα, οτιδήποτε διασπά την ενότητα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία και οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».

Ο βουλευτής Π. Ευθυμίου σημείωνε στο «Φλας»: «Ενα πράγμα δεν μπορεί να συμβεί στο ΠΑΣΟΚ και δε θα το επιτρέψει κανείς μας να συμβεί, να υπάρξει κόμμα μέσα στο κόμμα, οργανωμένη φράξια με τη δική της πειθαρχία, με τη δική της λειτουργία, με ηγεσία, με δικτυώσεις, θα παίρνονται εκεί οι αποφάσεις πρώτα και μετά θα προσέρχονται στις οργανώσεις του κόμματος ώστε να μη λειτουργεί η εσωκομματική δημοκρατία πραγματικά. Αυτό το πράγμα δε θα το επιτρέψει κανείς».

Η πλευρά Βενιζέλου αποφεύγει τις επίσημες τοποθετήσεις, αλλά επιμένει ότι δεν είναι εκτός καταστατικού η ίδρυση του ομίλου, όπου θα μετέχουν, π.χ., πανεπιστημιακοί. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ονόματα των Κ. Τσουκαλά, Δ. Μαρωνίτη, Δ. Τσάτσου. Ο τελευταίος (συνταγματολόγος και πρ. ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ) θεωρείται μέντορας του Βενιζέλου και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου. Φέρεται να δήλωνε πρόσφατα πως ίσως ήρθε η ώρα για ένα νέο πολιτικό φορέα. Και στις 17/12/2007 στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», μιλούσε για «νοθεία που έλαβε χώρα (...) αποδεδειγμένη» στην εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ότι «δεν εντάσσω τη διαδικασία που έλαβε χώρα στην έννοια της δημοκρατικής διαδικασίας. Μάλλον φιάσκο ήταν». Προδιέγραφε ότι το ποσοστό που κατέκτησε ο Βενιζέλος είναι «άθλος και βεβαίως προδιαγράφει το μέλλον».

Χτες κάποιες πληροφορίες από το στρατόπεδο Βενιζέλου έλεγαν ότι η ίδρυση του περιώνυμου ομίλου θα γίνει, πιθανά την ερχόμενη βδομάδα, με το όνομα «Δήμος Πολιτών». Οτι θα είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε δημιουργήσει παλαιότερα ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης («Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας»). Ακούγεται ότι θα έχει 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρο τον φίλο του Βενιζέλου 45χρονο Α. Καλοκαιρινό, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και τον επιχειρηματία Γ. Μπουτάρη ανάμεσα στα μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ