Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βόμβα στις πρόωρες!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει προς τα έξω «ήπια» δήθεν σενάρια και αλλαγές, στο παρασκήνιο ετοιμάζεται για ισχυρά χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την παραπέρα αύξηση του ποσοστού που αφαιρείται από τη σύνταξη σε περίπτωση «πρόωρης» συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από την εργασία - πριν το 65 έτος - στον ασφαλισμένο επιβάλλεται μείωση της σύνταξής του κατά 4,4%. Για πέντε χρόνια ασφάλισης αυτό σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 22%. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της «τιμωρίας» πάνω από το 6% για κάθε έτος. Δηλαδή, στην πενταετία, η μείωση θα φτάσει από 30% μέχρι και 35%. Κάτι τέτοιο θα κάνει ανεπίτρεπτη κάθε «πρόωρη» συνταξιοδότηση. Τα σχέδια αυτά, εξόχως αντιασφαλιστικά, είναι ταυτόχρονα και ύπουλα, αφού ενώ τυπικά δε θα καταργηθεί το δικαίωμα στην «πρόωρη συνταξιοδότηση» στην πράξη θα πάψει να υφίσταται.

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε και πάλι η Επιτροπή για τα ΒΑΕ, απ' όπου προέκυψε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην κατάτμηση της λίστας των ΒΑΕ σε κατηγορίες, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει την κατάργησή τους. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, εκ των υστέρων και αφού έχει νομιμοποιήσει το έργο της, απέσυρε τον εκπρόσωπό της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ