Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Εμφύλιος» στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Εκτεθειμένες στους χιλιάδες εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, έκτακτους, μόνιμους και αορίστου, είναι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες, όπως προκύπτει τα τελευταία 24ωρα, έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο «εμφύλιο», με στόχο προφανώς να «βγουν» διάφορες «ουρές» εκτός της «καταιγίδας» από την οποία κλυδωνίζεται το ΥΠΠΟ με την «υπόθεση Ζαχόπουλου» και κυρίως σε ό,τι αφορά στους «περίφημους» ειδικούς λογαριασμούς.

Κοινό χαρακτηριστικό των εκατέρωθεν «βολών» είναι η επιμέλειά τους να μην προσβάλουν την ουσία της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής για τον πολιτισμό, ακόμη και όταν αυτή η τακτική επενδύεται με μια «σκληρή» ρητορική, που όμως προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από όσα υποτίθεται ότι θέλει να απαντήσει.

Για παράδειγμα, χτες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έκανε λόγο για «αρνητική δημοσιότητα γύρω από θεσμούς και πρόσωπα» του ΥΠΠΟ, διαπιστώνοντας ότι «συμμέτοχοι και τροφοδότες στην επικοινωνιακή λαίλαπα (...) είναι δυστυχώς και ορισμένοι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ (...) νυν και τέως υπηρεσιακοί παράγοντες, μεμονωμένες ομάδες, συνδικαλιστές ακόμη και συνδικαλιστικές παρατάξεις», που «ξεκαθαρίζουν παλιούς λογαριασμούς»! Ο ΣΕΑ δηλώνει πως «δεν είχε και δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτε» και πως «έχει καταγγείλει ότι οι πιστώσεις του ειδικού λογαριασμού, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τη στήριξη του αρχαιολογικού έργου, διασπαθίζονται δεξιά και αριστερά κατά τις ορέξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με αποδέκτες απίθανους συλλόγους της εκλογικής περιφέρειας του κάθε υπουργού, και με υπόνοιες ότι εν μέρει καταλήγουν ως πολιτικό χρήμα»!

Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι ακριβώς η ύπαρξη της λογικής των «ειδικών λογαριασμών» που διαχειρίζονται ποσά τα οποία θα έπρεπε να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό και να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κανείς τους δεν απαντά στο εύλογο και απλό: Προς τι η ύπαρξη ειδικών λογαριασμών; Αντ' αυτού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή της στις 14/1 ζητά να καθιερωθούν «διαδικασίες δημοσίου ελέγχου στον Ειδικό Λογαριασμό». Ακόμη και όταν λένε ότι το πολιτιστικό επίδομα, π.χ., πρέπει να «βαρύνει» τον τακτικό προϋπολογισμό αφήνει και ένα «ή, τέλος, να δίνονται με διαδικασίες δημοσίου ελέγχου», δηλαδή πάλι μέσω του ειδικού λογαριασμού. «Σήμερα, δυστυχώς, υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη, με σκοπό να μας καταστήσουν μέρος του προβλήματος στο υπουργείο Πολιτισμού και αυτό επειδή ως Ομοσπονδία δεχτήκαμε να δοθεί το πολιτιστικό επίδομα των εργαζομένων από τον Ειδικό Λογαριασμό, μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας», λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ. Αλλά είναι μέρος του προβλήματος από τη στιγμή που δέχεται να μπει στη «λογική» των εκτός τακτικού προϋπολογισμού κονδυλίων. Αυτή η διαχειριστική λογική δεν αναιρείται με «βαρύγδουπες» δηλώσεις περί του ότι «είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε οποιονδήποτε εξονυχιστικό έλεγχο για όσα διαχειριστήκαμε για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ