Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΠΟ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
«Πράσινο φως» από την Πολεοδομία!

Συστέγαση υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού στις πρώην καπναποθήκες της «Κεράνης» την ίδια στιγμή που εκποιούνται ακίνητα του ΥΠΠΟ στην Πλάκα

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών στις πρώην καπναποθήκες της «Κεράνης» στο Ρέντη που προορίζονται να «τσουβαλιάσουν» το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έδωσε η Πολεοδομία. Η υπόθεση ταλανίζει χρόνια τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, οι οποίοι έχουν κάνει κινητοποιήσεις, τεκμηριώνοντας από όλες τις πλευρές την ακαταλληλότητα του κτιρίου για τέτοιας έκτασης και είδους χρήση. Για το θέμα έχει καταθέσει Ερώτηση το ΚΚΕ το 2003.

Η Πολεοδομία Πειραιά διέκοψε στις 20/9/2007 τις εργασίες στις πρώην καπναποθήκες, καθώς διαπίστωσε στη μελέτη «ελλείψεις ως προς τον έλεγχο στατικής επάρκειας του υπάρχοντος κτιρίου και των ενισχύσεών του (...)»! Τότε, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ σημείωνε ότι η διακοπή «ενισχύει τα ερωτηματικά» για τον τρόπο κατασκευής ενός κτιρίου «επιτελικής δημόσιας διοίκησης(...)» και ότι «η Πολεοδομία δεν έχει συντάξει το από το νόμο προβλεπόμενο πρακτικό, μετά τη διενέργεια αυτοψίας (9/8) στο κτίριο». Εκανε επίσης λόγο και για «περίεργη σιωπή γύρω από τις υπόλοιπες πλευρές των καταγγελιών μας (κυκλοφοριακή μελέτη, θέσεις στάθμευσης, αερισμός, φωτισμός κ.ά.), την παρέλευση σχεδόν τριών μηνών και τη συστηματική άρνηση να δώσουν στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που θα ξεκαθάριζαν τις συμβατικές υποχρεώσεις του κατασκευαστή και το οικονομικό τίμημα του έργου». Ακόμη και τότε η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να υλοποιήσει τη μεταστέγαση, με τον Μ. Λιάπη να «επιθεωρεί» τις εργασίες και να δηλώνει ότι «αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του νέου έτους»!

Η συστέγαση με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί και σημειολογική υπογράμμιση της σύνδεσης της πολιτικής για τον πολιτισμό με την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον τουρισμό, καθώς και με τη δηλωμένη κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στο ξεπούλημα, ουσιαστικά, της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟ (σ.σ. ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης είχε χαρακτηρίσει «βαρίδια» τα ακίνητα του ΥΠΠΟ στην Πλάκα!). Σχετικά, το περασμένο καλοκαίρι, ο Ενιαίος Σύλλογος σημείωνε ότι η μετεγκατάσταση «σχετίζεται με το ιστορικό κέντρο της πόλης, την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, την εκχώρηση κτιρίων της Πλάκας στην ιδιωτική πρωτοβουλία (...) Το ΥΠΠΟ αφήνει αναξιοποίητα κτίρια που έχει αγοράσει (λ.χ. "Ακροπόλ"), που σε συνδυασμό με το ιστορικό κτίριο στην Μπουμπουλίνας και τα κτίρια της Πλάκας θα μπορούσαν να αποτελέσουν επαρκή λύση για το στεγαστικό πρόβλημα». Πρόσθετε ότι κατ' επανάληψη έχει καταθέσει προτάσεις για αξιοποίηση των κτιρίων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ στην Πλάκα και του πρώην «Ακροπόλ» για στέγαση του υπουργείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάσεις εργασίας στο ΥΠΠΟ(2008-09-30 00:00:00.0)
Απεργία κατά της μεταστέγασης(2008-03-12 00:00:00.0)
Προτεραιότητα ...η «βιτρίνα»(2007-09-25 00:00:00.0)
Προθέσεις εμπορευματικής «αξιοποίησης»(2007-08-19 00:00:00.0)
Καθολικό «όχι» των εργαζομένων(2007-04-04 00:00:00.0)
«Δημοψήφισμα» στο ΥΠΠΟ(2005-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ