Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Να εντείνουμε τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση

Με τη συμμετοχή 20 Οργανώσεων από 17 χώρες της Ευρώπης, ολοκληρώθηκε το Διεθνές Σεμινάριο στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της απεσταλμένης μας Ελένης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ).--

Ολοκληρώθηκαν προχτές με επιτυχία οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Σεμιναρίου της Επιτροπής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για την ανώτατη εκπαίδευση που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η ΚΝΕ. Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Να εντείνουμε τον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ενάντια στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου».

Στις εργασίες συμμετείχαν αντιπρόσωποι 20 Οργανώσεων από 17 χώρες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις: ΠΟΔΝ, ΚΝΕ, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβ.), Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, Σοσιαλιστική Νεολαία Λετονίας, Σοσιαλιστική Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Γερμανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ολλανδίας, Νεολαία του ΚΚ Βουλγαρίας, Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Συμμαχία Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουγγαρίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας, Βουλγαρική Σοσιαλιστική Νεολαία, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Νορβηγίας, Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ, Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, COMAC Βελγίου, ΕΔΟΝ Κύπρου, Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας.

Το σεμινάριο ήταν χωρισμένο σε δυο θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες την πρώτη και τη δεύτερη μέρα αντίστοιχα. Στην πρώτη θεματική ενότητα οι αντιπρόσωποι μετέφεραν την πείρα από τις συνέπειες που έχουν στα πανεπιστήμια των χωρών τους η στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και η πολιτική της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση. Η περιγραφή και τοποθέτηση επί της κατάστασης που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση σε κάθε χώρα, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ο στόχος των αλλαγών στα πανεπιστήμια, οι θέσεις των Οργανώσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στη δεύτερη θεματική ενότητα οι αντιπρόσωποι συζήτησαν για την ανάγκη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος, για τα αιτήματά τους και μετέφεραν την πείρα από τους αγώνες τους.


Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Διακήρυξης (Η Διακήρυξη καθώς και αναλυτικά ρεπορτάζ από το σεμινάριο θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ρ»).

Παρακάτω παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις δυο εισηγητικές παρεμβάσεις της ΚΝΕ στις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ