Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
Μεγάλο διεθνές γεγονός

ΛΕΠΙΔΗΣ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι εκτός των άλλων και ένα διεθνές γεγονός. Δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο δίνουν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις το αγωνιστικό τους «παρών». Ετσι και φέτος, στη Διεθνούπολη και στο Χώρο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, στην πολιτεία του Φεστιβάλ που θα στηθεί στην Πανεπιστημιούπολη, θα φιλοξενηθούν αντιπρόσωποι 25 τουλάχιστον Οργανώσεων Νεολαίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή οι: Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Νεολαία ΚΚ Τουρκίας, Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, Νεολαία Κινήματος 5ης Δημοκρατίας Βενεζουέλας, Αραβική Ενωση Φοιτητών, Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Βουλγαρίας, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Κροατίας, Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, ΕΔΟΝ (Κύπρου), Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας, Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, Νεολαία Νορβηγικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Αρμενίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας, Επαναστατική Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (μπολσεβίκοι) Ρωσίας, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Νεολαία ΕΜΕΠ Τουρκίας, Σουδανική Ενωση Νεολαίας, FARC-EP (Κολομβίας), Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ισραήλ.


Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Φεστιβάλ, Διεθνές Σεμινάριο με θέμα: «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των κομμουνιστικών αντιιμπεριαλιστικών και προοδευτικών οργανώσεων στους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος. Συμπεράσματα και προοπτικές των αγώνων της νεολαίας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή». Το Σεμινάριο συνδιοργανώνουν η ΚΝΕ και η ΠΟΔΝ και θα συμμετάσχει εκ μέρους της ΠΟΔΝ ο Παλαιστίνιος Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Αντιιμπεριαλιστικές συναντήσεις

Πλούσιο όμως θα είναι και το πρόγραμμα εκδηλώσεων εντός της Διεθνούπολης τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αντιιμπεριαλιστική πάλη της νεολαίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 15/9, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων από την περιοχή της Μ. Ανατολής. Επίσης, το Σάββατο 16/9 οι ξένες αντιπροσωπείες θα κάνουν μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ πορεία αλληλεγγύης στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, που θα καταλήξει στην κεντρική εξέδρα. Η καταδίκη στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού θα εκφραστεί και μέσα από ένα παιχνίδι που ετοιμάζει η ΚΝΕ και θα παίζεται ολόκληρο το τετραήμερο του Φεστιβάλ στο χώρο της Διεθνούπολης. Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις συμμετοχές στο παιχνίδι θα παραδοθεί, στο τέλος του Φεστιβάλ, στις αντιπροσωπείες των οργανώσεων από το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Την Πέμπτη 14/9 το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα βρει επίσης την έκφρασή του στο χώρο της Διεθνούπολης, καθώς οργανώνεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Πάλη για τοπική αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των αναγκών της νεολαίας - η εμπειρία της Βενεζουέλας», όπου θα συμμετάσχουν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Νεολαίας του Κινήματος 5ης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Ακόμα, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης στην Κούβα και ιδιαίτερα της υπόθεσης των πέντε Κουβανών ηρώων που συνεχίζουν να κρατούνται άδικα και αυθαίρετα στις ΗΠΑ.

Θα υπάρχει ακόμα το - αγαπημένο στον κόσμο του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια - μεγάλο «Κουβανέζικο μπαρ» με κοκτέιλ και αναμνηστικά από το Νησί της Επανάστασης, καθώς και - για πρώτη φορά φέτος - ένα «διεθνές αντιιμπεριαλιστικό περίπτερο» με προοδευτικές εφημερίδες και περιοδικά από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Τραγουδώντας τη διεθνή αλληλεγγύη...

Φέτος, επίσης, η διεθνής αλληλεγγύη ενισχύεται και στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, με προοδευτικά τραγούδια από ξένα συγκροτήματα. Την Πέμπτη, θα εμφανιστούν οι Ιταλοί «Banda Bassotti», που ενθουσίασαν πέρσι το κοινό του Φεστιβάλ, την Παρασκευή οι Βάσκοι «Skalariak» θα πάρουν τη σκυτάλη με ska και punk μουσική και το Σάββατο, ολόκληρο το πρόγραμμα της Νεανικής Σκηνής θα αφιερωθεί στη μουσική της Λατινικής Αμερικής με τους «Terra Brava - Sipan» (μουσική από τις Ανδεις), «Fiesta Flamenga» και «Mano Cuba».

Ακόμα, μια καλλιτεχνική ενότητα θα είναι αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία και θα περιλαμβάνει 25λεπτο ντοκιμαντέρ για την εργατική τάξη της Τουρκίας, έκθεση φωτογραφίας για την ειρήνη από το Ιδρυμα «Ναζίμ Χικμέτ» (φωτογράφος Tulin Dizadaroglu) και σχετική συναυλία με τους Σωτήρη Μπαλλά και Renan Bilek.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ