Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα Ιμια στο προσκήνιο

Επανέρχεται στην επικαιρότητα, λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, το ζήτημα των Ιμίων

Αθήνα και Αγκυρα ανταλλάσσουν, το τελευταίο διάστημα, διαβήματα διαμαρτυρίας αναφορικά με αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή των Ιμίων. Με τον τρόπο αυτό όμως, επανέρχεται στο προσκήνιο η τουρκική επιχειρηματολογία περί γκρίζας περιοχής και μάλιστα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, που προγραμματίζεται για το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Αφορμή για την επαναδιατύπωση των θέσεων των δύο πλευρών αναφορικά με το καθεστώς των Ιμίων στάθηκε η τρέχουσα αλιευτική περίοδος τσιπούρας στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά σκάφη του Λιμενικού εμπόδισαν τουρκικά ψαράδικα να αλιεύσουν στην περιοχή και το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διαβήματα. Ακριβώς το ίδιο έπραξαν και οι τουρκικές αρχές, επιχειρώντας να εμποδίσουν ελληνικά αλιευτικά και το τουρκικό ΥΠΕΞ με διαβήματά του στην Αθήνα επανέλαβε τις τουρκικές απόψεις για το καθεστώς της περιοχής.

Το «σίριαλ» με την ανταλλαγή διαβημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο και προκαλεί ανησυχία καθώς όσο συνεχίζεται δημιουργούνται δυσκολίες για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το «σίριαλ» αποτέλεσε η διπλωματική νότα που απέστειλε την περασμένη Τετάρτη η Αγκυρα στην Αθήνα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη και πλοία του Λιμενικού. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για 25 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα γύρω από τα Ιμια. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, «τα ελληνικά καΐκια, τα οποία ψαρεύουν στην περιοχή των Ιμίων, στην Αλικαρνασσό, συνοδεία σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού, συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ακταιωρούς του Λιμενικού της Ελλάδας και της τουρκικής Ακτοφυλακής».

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε σχετικά με το θέμα: «Τις τελευταίες ημέρες, σε περίοδο κορύφωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις προσφεύγοντας σε τελείως ανυπόστατες αιτιάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή των Ιμίων έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέτοιες ενέργειες καθώς και κάθε απόπειρα κατασκευής ψευδών εντυπώσεων δεν μπορούν να μεταβάλουν τα αναλλοίωτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Αυτή άλλωστε είναι η σταθερή βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών μας σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ