Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ξεπουλούν» οι Τουρκοκύπριοι...

Οικόπεδα, ξενοδοχείο και παράνομο αεροδρόμιο φέρεται να προσφέρει η «κυβέρνηση» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες, το ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο «Dome» στην Κερύνεια, η διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο και η εκμετάλλευση του χώρου στάθμευσης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είναι, μεταξύ άλλων, τα ανταλλάγματα που προσφέρει σε Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται να παραδώσει το ξενοδοχείο «Dome» της Κερύνειας στη γερμανική εταιρεία BEGAS, στέλεχος της οποίας είναι ο Γερμανός (τουρκικής καταγωγής) πρώην ευρωβουλευτής Οζάν Τσεϊχούν. Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κιμπρισλί», ο Ο. Τσεϊχούν επιβεβαίωσε ότι όντως είναι διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που επιδιώκει να εξασφαλίσει το ξενοδοχείο.

Η υπόθεση, ωστόσο, δείχνει να προσλαμβάνει διαστάσεις διαπλοκής, καθώς ο κ. Τσεϊχούν διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τον «πρωθυπουργό» Φερντί Σογιέρ, ενώ άλλο στέλεχος της εταιρείας BEGAS είναι παντρεμένο με την ανιψιά του «υπουργού» Συγκοινωνιών του ψευδοκράτους, Σαλίχ Ουσάρ.

Η δημοσιοποίηση του όλου θέματος ανάγκασε τον Φ. Σογιέρ να προβεί σε δηλώσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ξενοδοχείο δε θα πωληθεί στην BEGAS, αλλά ότι έχει προταθεί από την «κυβέρνηση» να τύχει συνδιαχείρισης. Σημείωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στο ξενοδοχείο το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνουμε πως ο Τσεϊχούν έχει γραφτεί επίτιμο μέλος στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Φερντί Σογιέρ.

Η εφημερίδα «Κιμπρισλί» επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών γράφει ότι η BEGAS έχει καταθέσει πρόταση για να αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου αλλά και τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου της Τύμπου.

Συντονίζονται οι δημοσιογραφικές ενώσεις στην Κύπρο

Την ετοιμότητά τους να συμβάλλουν στις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού υπογραμμίζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Σε κοινή διακήρυξη τονίζεται ότι στόχος είναι μια λύση του Κυπριακού, «η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευτυχία όλων των Κυπρίων σε μια ενωμένη, κοινή, ασφαλή, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα». Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin-Sen και η Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων, αντιπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για το πολιτικό πρόβλημα, την κατάσταση στην Κύπρο και το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, εκείνων που εργάζονται σ' αυτά και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι αντιπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών οργανώσεων συμφώνησαν στην εκτίμηση, ότι «τα ζωτικά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων κάνουν επιτακτική την ανάγκη για επίτευξη, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της νήσου και του λαού της σε μια κοινή, ασφαλή και ευημερούσα αποστρατικοποιημένη πατρίδα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και η οποία θα εγγυάται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, θα διασφαλίζονται πλήρως και αποτελεσματικά». Οι τρεις δημοσιογραφικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης και η ανεμπόδιστη διακίνηση και πρόσβασή τους στις πηγές πληροφοριών σ' ολόκληρο το νησί θα είναι κατοχυρωμένα.

Οι αντιπρόσωποι της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin-Sen και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων αποφάσισαν να έχουν μια νέα συνάντηση σύντομα, χωρίς περιορισμούς και διατυπώσεις, κατά την οποία θα ασχοληθούν με την κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων των δημοσιογράφων ως αποτέλεσμα των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνησή τους και στην πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων, καθώς και με κοινά επαγγελματικά θέματα και προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ